34χρονος σοκάρει λέγοντας πως προκάλεσε καρκίνο του παχέος εντέρου στον εαυτό του, λόγω fast food – Ποια ήταν τα συμπτώματα που αγνόησε

Άνδρας που διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε ηλικία 29 ετών, πιστεύει πως προκάλεσε ο ίδιος την ασθένειά του, τρώγοντας για χρόνια fast food και κόκκινο κρέας.

Ο 34χρονος σήμερα Τζο Φαράτζις, από το Λος Άντζελες, διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, τετάρτου σταδίου, το 2019, αφού πέρασε χρόνια αγνοώντας τα συμπτώματα, όπως έναν αμβλύ πόνο στην κοιλιά, αλλά και τον εντοπισμό κηλίδων αίματος στο χαρτί τουαλέτας.

Ο Τζο Φαράτζις είναι ένα από τα θύματα της μυστηριώδους αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ ενηλίκων κάτω των 50 ετών, την οποία πολλοί γιατροί αποδίδουν στην κακή διατροφή και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Πιστεύω πως εγώ προκάλεσα τον καρκίνο του παχέος εντέρου μου»

Μιλώντας στην «Daily Mail», ο Φαράτζις είπε: «Πραγματικά, πιστεύω ότι εγώ προκάλεσα τον καρκίνο του παχέος εντέρου μου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Η διατροφή μου βασιζόταν σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας. Υπήρχαν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, σάντουιτς και σνακ μέχρι αργά το βράδυ, και σίγουρα δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Επίσης, έκανα γενετικές εξετάσεις και δεν έχω προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου».

Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο να το δεχτείς, όταν πιστεύεις πως τα προβλήματά σου οφείλονται σε πράγματα που έχεις κάνει άμεσα. Αλλά όταν σκέφτομαι ότι ο γιατρός μου είπε ότι ήταν εκεί για περίπου τρία χρόνια… Τότε ήμουν 25 και δεν φρόντιζα τον εαυτό μου. Έκανα πολύ κακή διατροφή. Έτρωγα έτοιμα σάντουιτς, ασταμάτητα, ήμουν πολύ τεμπέλης για να μαγειρέψω. Και έτρωγα κόκκινο κρέας, λες και δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Κάθε φορά που είχα την ευκαιρία να φάω μία μπριζόλα… ποιος δεν λατρεύει τις διαολεμένες μπριζόλες; Δυστυχώς, όμως, πιστεύω ότι η διατροφή μου ήταν αυτή που τελικά προκάλεσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

@radiant14percent I think i may have caused my colorectal cancer #cancer #cancerstory #cancersurvivor #cancerdiagnosis #rectalcancer #coloncancer #guttok #coloncancersymptoms #diet ♬ original sound – radiant14

Τι δείχνουν έρευνες

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα -όπως τα ψωμιά μαζικής παραγωγής και τα έτοιμα γεύματα- με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 29% μεταξύ των ανδρών που τρώνε τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε τα λιγότερα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι χημικές ουσίες, οι χρωστικές, τα γλυκαντικά και τα συντηρητικά που προστίθενται στα προϊόντα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο, προκαλώντας μεταλλάξεις στο DNA.

Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που άρχισε φέτος να απαγορεύει τα πρόσθετα τροφίμων, που ήταν νόμιμα επί δεκαετίες στην Αμερική ακόμη και μετά την απαγόρευσή τους στην Ευρώπη.

Ο Φαράτζις δήλωσε: «Δεν μου το έχουν πει ποτέ συγκεκριμένα, το έχουν υπαινιχθεί… Δεν έχω τίποτα γενετικά που να προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να το θεωρήσω ότι είναι δικό μου λάθος, δυστυχώς. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει».

Τα συμπτώματα που αγνόησε

Ο Φαράτζις άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στην ηλικία των 29 ετών, όταν παρατήρησε ότι ένιωθε έναν αμβλύ και ήπιο πόνο στο στήθος του κάθε φορά που έσκυβε. Πήγε στο γιατρό, ο οποίος ζήτησε αξονική τομογραφία, αλλά ο νεαρός τότε άνδρας -που εργάζεται στη βιομηχανία του θεάματος- δεν έδωσε ποτέ συνέχεια, λέγοντας ότι πίστευε πως ήταν περιττή και πολύ δαπανηρή.

Περίπου έξι μήνες αργότερα, παρατήρησε ότι υπήρχαν κηλίδες αίματος στο χαρτί τουαλέτας του μία ή δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που, όπως υπέθεσε, ίσως να ήταν αιμορροΐδες. «Ως ένας 28χρονος άνδρας, νόμιζα ότι ήμουν ανίκητος, οπότε δεν έκανα τίποτα γι’ αυτό. Επιπλέον, δεν ήθελα να πάω στον γιατρό για να κάνω μια κολονοσκόπηση. Η όλη κατάσταση μου φαινόταν άβολη και ντροπιαστική».

Λίγους μήνες αργότερα, όμως, καθόταν στον καναπέ όταν ξαφνικά είδε αίμα στο ύφασμα. Έτρεξε στην τουαλέτα, όπου περίπου μισό φλιτζάνι αίμα βγήκε από το σώμα του. Έκλεισε κατευθείαν ραντεβού σε γιατρούς, οι οποίοι ζήτησαν αξονική τομογραφία και κολονοσκόπηση, οι οποίες αποκάλυψαν ότι είχε αυτό που οι γιατροί πίστευαν τότε ότι ήταν καρκίνος δεύτερου σταδίου, ή καρκίνος που δεν είχε εξαπλωθεί από το παχύ έντερο.

Υποβλήθηκε σε σειρά χημειοθεραπειών και 11 επεμβάσεις

Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία για να μειωθεί το μέγεθος του όγκου και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου που περιείχε καρκινικό ιστό, στις αρχές του 2020.

Εκείνη την εποχή, του τοποθετήθηκε ένας σάκος κολοστομίας -όπου το λεπτό έντερο ανακατευθύνεται ώστε να αδειάζει σε έναν σάκο, αντί για το παχύ έντερο, για να δοθεί χρόνος στο συγκεκριμένο όργανο να επουλωθεί.

Στη συνέχεια, ο Φαράτζις υποβλήθηκε σε περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες αποκάλυψαν πως ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους πνεύμονες και το συκώτι του. Αυτό οδήγησε σε άλλους τρεις μήνες χημειοθεραπείας και, τα τελευταία χρόνια, σε 11 χειρουργικές επεμβάσεις στους πνεύμονες για την αφαίρεση καρκινικών ιστών που εμφανίζονταν συνεχώς.

Ο Φαράτζις λέει ότι έχει περάσει τώρα ένας χρόνος χωρίς να εμφανιστεί κανένας νέος καρκίνος, αλλά ότι εξακολουθεί να πηγαίνει στους γιατρούς για εξετάσεις κάθε τρεις μήνες.

«Τίποτα δεν έχει εμφανιστεί οπουδήποτε τον τελευταίο χρόνο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αναπτύσσονται οποιουδήποτε είδους όγκοι. Αλλά ο καρκίνος εξαπλώθηκε είτε μέσω του αίματος είτε μέσω του λεμφικού συστήματος, οπότε μπορεί να κυκλοφορούν ακόμη κάποια καρκινικά κύτταρα», αναφέρει ο ίδιος.


Σχετικά άρθρα