O καλύτερός της φίλος την εξαπάτησε, κάνοντας deepfake στις φωτογραφίες της και αναρτώντας τες σε ιστοσελίδες πορνό – «θα μπορούσε πραγματικά να καταστρέψει τη ζωή μου…ένιωσα άρρωστη»

Την άνοιξη του 2021, στην Jodie (όχι το πραγματικό της όνομα) στάλθηκε ένας σύνδεσμος προς έναν ιστότοπο πορνό από έναν ανώνυμο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κάνοντας κλικ, βρήκε εικόνες και ένα βίντεο που φαινόταν η ίδια να κάνει σεξ με διάφορους άνδρες. Το πρόσωπο της Jodie είχε προστεθεί ψηφιακά στο σώμα μιας άλλης γυναίκας – γνωστό ως “deepfake“. 

Κάποιος είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες του προσώπου της Jodie σε μια ιστοσελίδα πορνό, λέγοντας ότι τον έκανε να αισθάνεται «τόσο καυλωμένος» και μάλιστα ρωτούσε αν άλλοι χρήστες της ιστοσελίδας θα μπορούσαν να φτιάξουν ψεύτικη πορνογραφία της. Σε αντάλλαγμα για τα ψεύτικα, ο χρήστης προσφέρθηκε να μοιραστεί περισσότερες φωτογραφίες της Jodie και λεπτομέρειες γι’ αυτήν.

Μιλώντας για πρώτη φορά για την εμπειρία της, η Jodie, η οποία είναι τώρα στα μέσα της δεκαετίας του 20, λέει: «Φώναζα και έκλαιγα και έκανα βίαια scroll στο τηλέφωνό μου για να καταλάβω τι διάβαζα και τι κοιτούσα».

Και προσθέτει: «Δεν ξέρω τι να πω: “Ήξερα ότι αυτό θα μπορούσε πραγματικά να καταστρέψει τη ζωή μου“».

Αναγκάζοντας τον εαυτό της να ξεφυλλίσει την πορνοσελίδα, η Jodie είπε ότι ένιωσε «ολόκληρο τον κόσμο της να καταρρέει».

Τότε έπεσε πάνω σε μια συγκεκριμένη εικόνα και έκανε μια φρικτή διαπίστωση.

Oι φωτογραφίες της χρησιμοποιούνταν σε εφαρμογές γνωριμιών, χωρίς τη συγκατάθεσή της

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Jodie γινόταν στόχος.

Για την ακρίβεια, ήταν το αποκορύφωμα ετών ανώνυμης διαδικτυακής κακοποίησης.

Όταν η Jodie ήταν έφηβη, ανακάλυψε ότι το όνομα και οι φωτογραφίες της χρησιμοποιούνταν σε εφαρμογές γνωριμιών, χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αυτό συνεχιζόταν για χρόνια και μάλιστα έλαβε ένα μήνυμα στο Facebook από έναν άγνωστο το 2019, ο οποίος έλεγε ότι επρόκειτο να τη συναντήσει στο σταθμό Liverpool Street στο Λονδίνο για ραντεβού. 

Είπε στον άνδρα ότι δεν ήταν εκείνη με την οποία μιλούσε. Λέει ότι αισθάνθηκε «απογοητευμένη», επειδή ήξερε τα πάντα για το ποια ήταν και είχε καταφέρει να τη βρει στο διαδίκτυο. Την είχε βρει στο Facebook, γιατί η “Jodie” στην εφαρμογή γνωριμιών είχε σταματήσει να ανταποκρίνεται. 

Τον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, η Jodie ειδοποιήθηκε επίσης από έναν φίλο της για διάφορους λογαριασμούς στο Twitter που δημοσίευαν φωτογραφίες της, με λεζάντες που υπονοούσαν ότι ήταν εργαζόμενη στο σεξ. 

«Τι θα θέλατε να κάνετε με τη μικρή έφηβη Jodie;», έγραφε μια λεζάντα δίπλα σε μια εικόνα της Jodie με μπικίνι, η οποία είχε ληφθεί από τον ιδιωτικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι λογαριασμοί του Twitter που ανέβαζαν αυτές τις εικόνες είχαν ονόματα όπως “slut exposer” και “chief perv”.

Όλες οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτές που η ίδια είχε μοιραστεί με χαρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους στενούς της φίλους και την οικογένειά της – αλλά με κανέναν άλλον.

Η διαπίστωση ότι κι άλλες κοπέλες ήταν θύματα

Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί αυτοί ανέβαζαν επίσης εικόνες άλλων γυναικών που γνώριζε από το πανεπιστήμιο, καθώς και από τη γενέτειρά της, το Κέιμπριτζ.

«Εκείνη τη στιγμή, αισθάνομαι μια πολύ έντονη αίσθηση [ότι] εγώ είμαι στο επίκεντρο αυτού και ότι αυτό το άτομο θέλει να μου κάνει κακό», είπε.

Η Jodie άρχισε να επικοινωνεί με τις άλλες γυναίκες στις φωτογραφίες για να τις προειδοποιήσει, συμπεριλαμβανομένης μιας στενής φίλης, ονόματι Daisy.

«Απλώς ένιωσα άρρωστη», δήλωσε η Daisy.

Μαζί οι φίλες ανακάλυψαν πολλούς άλλους λογαριασμούς στο Twitter που αναρτούσαν τις εικόνες τους.

«Όσο περισσότερο ψάχναμε, τόσο χειρότερα γινόταν», δήλωσε η Daisy.

Έστειλε μηνύματα στους χρήστες του Twitter και ρώτησε από πού είχαν πάρει τις εικόνες τους. Η απάντηση ήταν ότι οι φωτογραφίες προέρχονταν από ανώνυμους αποστολείς που ήθελαν να τις μοιραστούν.

Η Daisy και η Jodie συνέταξαν μια λίστα με όλους τους άνδρες που ακολουθούσαν και τις δύο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίοι είχαν πρόσβαση και στα δύο σετ των φωτογραφιών τους.

Η εξαπάτηση της Jodie από τον καλύτερό της φίλο

Οι φίλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι ο πρώην φίλος της Jodie. Η Jodie τον αντιμετώπισε και τον μπλόκαρε. 

Για μερικούς μήνες, οι αναρτήσεις σταμάτησαν – αλλά στη συνέχεια επικοινώνησε ένας ανώνυμος αποστολέας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Συγγνώμη που παραμένω ανώνυμος», έγραφε το email, «αλλά είδα ότι αυτός ο τύπος αναρτούσε φωτογραφίες σου σε ανατριχιαστικά subreddits. Ξέρω ότι αυτό πρέπει να είναι πραγματικά τρομακτικό».

Η Jodie έκανε κλικ στον σύνδεσμο και μεταφέρθηκε στο διαδικτυακό φόρουμ Reddit, όπου ένας χρήστης είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες της Jodie και δύο φίλων της, αριθμώντας τις με 1, 2 και 3.

Άλλοι διαδικτυακοί χρήστες καλούνταν να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι – με ποια από αυτές τις γυναίκες θα κάνατε σεξ, θα παντρευόσασταν ή θα σκοτώνατε.

Κάτω από την ανάρτηση, 55 άτομα είχαν ήδη σχολιάσει.

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στον ιστότοπο ήταν πρόσφατες και είχαν αναρτηθεί αφού η Jodie μπλόκαρε τον πρώην φίλο της. Οι γυναίκες συνειδητοποίησαν ότι είχαν κατηγορήσει το λάθος άτομο.

Έξι εβδομάδες αργότερα, ο ίδιος αποστολέας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινώνησε ξανά – αυτή τη φορά για τα deepfakes.

Η απόλυτη προδοσία

Κατά τη σύνταξη της λίστας τους, η Jodie και η Daisy είχαν αποκλείσει μια χούφτα άνδρες που εμπιστεύονταν απόλυτα, όπως η οικογένεια – και ο καλύτερος φίλος της Jodie, ο Alex Woolf.

Η Jodie και ο Alex είχαν σταθερή φιλία όταν ήταν έφηβοι, συνδεόμενοι με την κοινή τους αγάπη για την κλασική μουσική.

Ο Alex Woolf (που έδωσε συνέντευξη στο BBC Newsnight) ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους της Jodie.

Η Jodie είχε ζητήσει παρηγοριά από το Woolf όταν ανακάλυψε ότι το όνομα και οι φωτογραφίες της χρησιμοποιούνταν σε εφαρμογές γνωριμιών χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Ο Woolf πήρε διπλό πτυχίο στη μουσική από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και κέρδισε το βραβείο BBC Young Composer of the Year 2012, ενώ εμφανίστηκε και στο Mastermind το 2021.

«Είχε [ο Woolf] μεγάλη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες, ειδικά στο διαδίκτυο», λέει η Jodie.

«Πραγματικά ένιωσα ότι ήταν ένας συνήγορος». 

Ωστόσο, όταν είδε τις deepfake φωτογραφίες πορνό, υπήρχε μια εικόνα της σε προφίλ με την εικόνα του King’s College, Cambridge, πίσω της.

Η φωτογραφία της Jodie (θολή) με τον Alex, μια περικομμένη εκδοχή της οποίας είχε ανέβει στην ιστοσελίδα πορνό

Θυμόταν ξεκάθαρα πότε είχε τραβηχτεί – και ότι ο Woolf είχε επίσης εμφανιστεί μαζί της στη φωτογραφία. Ήταν επίσης το μόνο άλλο άτομο με το οποίο είχε μοιραστεί την εικόνα. 

Ο Woolf ήταν αυτός που είχε προσφερθεί να μοιραστεί περισσότερες αυθεντικές φωτογραφίες της Jodie με αντάλλαγμα τη μετατροπή τους σε deepfakes.

«Ήξερε τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή μου τόσο βαθιά», λέει η Jodie. «Και παρόλα αυτά το έκανε.»

«Εντελώς ντροπιασμένος»

Τον Αύγουστο του 2021, ο Woolf, 26 ετών, καταδικάστηκε για τη λήψη εικόνων 15 γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της Jodie, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη μεταφόρτωσή τους σε πορνογραφικούς ιστοτόπους.

Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 εβδομάδων με αναστολή για δύο χρόνια και διατάχθηκε να καταβάλει σε κάθε θύμα του αποζημίωση 100 λιρών.

Ο Woolf δήλωσε στο BBC ότι είναι «εντελώς ντροπιασμένος» για τη συμπεριφορά που οδήγησε στην καταδίκη του και ότι «λυπάται βαθύτατα» για τις πράξεις του.

«Σκέφτομαι τον πόνο που προκάλεσα κάθε μέρα και θα συνεχίσω να το κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου», λέει.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες γι’ αυτό που έκανα, ούτε μπορώ να εξηγήσω επαρκώς γιατί ενήργησα με αυτές τις παρορμήσεις τόσο απεχθώς εκείνη τη στιγμή».

Ο Woolf αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την παρενόχληση της Jodie, η οποία έλαβε χώρα πριν από τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται.

Για την Jodie, το να μάθει τι είχε κάνει ο φίλος της ήταν η «απόλυτη προδοσία και ταπείνωση».

Λέει: «Ξαναζούσα κάθε συζήτηση που είχαμε, όπου με παρηγορούσε, με υποστήριζε και ήταν καλός μαζί μου. Όλα ήταν ένα ψέμα».

Επικοινωνήσαμε με το X, πρώην Twitter, και το Reddit σχετικά με τις αναρτήσεις. Το X δεν απάντησε, αλλά ένας εκπρόσωπος του Reddit δήλωσε: «Τα μη συναινετικά οικεία μέσα ενημέρωσης (NCIM) δεν έχουν θέση στην πλατφόρμα του Reddit. Το εν λόγω subreddit έχει απαγορευτεί». Ο ιστότοπος πορνό έχει επίσης κατέβει.

Τον Οκτώβριο του 2023, η κοινή χρήση deepfake πορνό έγινε ποινικό αδίκημα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. 

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες deepfake βίντεο στο διαδίκτυο. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 98% είναι πορνογραφικά.

Ωστόσο, η Jodie αισθάνεται πολύ θυμωμένη που ο νέος νόμος δεν ποινικοποιεί ένα άτομο που ζητά από άλλους να δημιουργήσουν deepfakes, κάτι που έκανε ο Alex Woolf.  Επίσης, δεν είναι παράνομο να δημιουργήσει κανείς ένα deepfake.

«Αυτό επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες και πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους νόμους και εργαλεία για να σταματήσουμε τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό», τόνισε. 

Σχετικά άρθρα