28χρονη κοπέλα από την Ολλανδία προγραμμάτισε το θάνατό της για το Μάιο – Ποιος λόγος την οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Πρόκειται για την Zoraya ter Beek, μια σωματικά υγιής κοπέλα από την Ολλανδία, μόλις 28 ετών, που αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθανασία.

Η 28χρονη Ολλανδή αποφάσισε να βάλει με νόμιμο τρόπο τέλος στη ζωή της λόγω του αγώνα της με την κατάθλιψη, τον αυτισμό και την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η Zoraya ter Beek, η οποία ζει σε ένα μικρό χωριό της Ολλανδίας κοντά στα γερμανικά σύνορα, έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί σε ευθανασία τον Μάιο, παρότι είναι ερωτευμένη με τον 40χρονο φίλο της και ζει με δύο γάτες.

Η Ζοράγια, η οποία κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει ψυχίατρος, αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλη της τη ζωή. Είπε ότι αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία, αφού οι γιατροί της είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο για εκείνη και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καλύτερα, σύμφωνα με τη «Free Press».

«Ήμουν πάντα ξεκάθαρη ότι αν δεν καλυτερέψει η κατάστασή μου, δεν μπορώ να το κάνω άλλο αυτό», δήλωσε η 28χρονη.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας την οδήγησαν στη σκληρή απόφαση

Είναι μία από τους ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη Δύση που αποφάσισαν να πεθάνουν, αντί να συνεχίσουν να ζουν με πόνο, που, σε αντίθεση με μια ανίατη ασθένεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αναφέρει η «New York Post».

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος, που ενισχύονται από την οικονομική αβεβαιότητα, την κλιματική κρίση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλους παράγοντες.

«Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που φέρνουν στο τραπέζι οι γιατροί, οι ψυχίατροι, ενώ προηγουμένως ήταν η έσχατη λύση», δήλωσε στο πρακτορείο ο Stef Groenewoud, ηθικολόγος στον τομέα της υγείας στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο Kampen, στην Ολλανδία.

«Βλέπω το φαινόμενο ειδικά σε άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες, και ειδικά σε νέους ανθρώπους με ψυχιατρικές διαταραχές, όπου ο επαγγελματίας υγείας φαίνεται να τους εγκαταλείπει πιο εύκολα από ό,τι πριν», πρόσθεσε.

Η Ζοράγια σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την ευθανασία στον καναπέ του σαλονιού της. Ένας γιατρός θα της δώσει πρώτα ένα ηρεμιστικό, ακολουθούμενο από ένα φάρμακο που θα σταματήσει την καρδιά της. Ο φίλος της θα είναι στο πλευρό της μέχρι το τέλος.

«Η γιατρός παίρνει πραγματικά το χρόνο της. Δεν είναι ότι μπαίνουν μέσα και λένε: ξαπλώστε, παρακαλώ! Τις περισσότερες φορές είναι πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ, για να ηρεμήσουν τα νεύρα και να δημιουργηθεί μια ήπια ατμόσφαιρα», είπε.

«Μετά με ρωτάει αν είμαι έτοιμη. Παίρνω τη θέση μου στον καναπέ. Θα με ρωτήσει και πάλι αν είμαι σίγουρη και θα ξεκινήσει τη διαδικασία, ενώ θα μου ευχηθεί καλό ταξίδι. Ή, στην περίπτωσή μου, έναν καλό ύπνο, γιατί σιχαίνομαι όταν οι άνθρωποι λένε “καλό ταξίδι”. Δεν πρόκειται να πάω πουθενά» δήλωσε η ίδια, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Δεν θα γίνει κηδεία. Η Ζοράγια δήλωσε ότι ο φίλος της θα σκορπίσει τις στάχτες της σε «ένα ωραίο σημείο στο δάσος» που έχουν διαλέξει.

«Φοβάμαι λίγο τον θάνατο, γιατί είναι το απόλυτο άγνωστο», είπε.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά τι ακολουθεί – ή μήπως δεν υπάρχει τίποτα; Αυτό είναι το τρομακτικό κομμάτι».

Υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ολλανδία από το 2001

Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, το 2001. Από τότε, έχει γίνει μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ του πληθυσμού.

Το 2022 υπήρξαν 8.720 θάνατοι από ευθανασία στην Ολλανδία, που αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου των θανάτων της χώρας, ενώ αυξήθηκαν πάνω από 14% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Φεβρουάριο, ο 93χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Dries van Agt και η σύζυγός του πέθαναν χέρι-χέρι με ευθανασία.

Οι επικριτές της νομιμοποίησης της αυτοκτονίας λένε ότι άνθρωποι όπως η Ζοράγια ενθαρρύνονται να αυτοκτονήσουν από το νόμο, με πολλούς να παρομοιάζουν το κύμα ευθανασίας με μόλυνση, σύμφωνα με τη «Free Press».

Η Ζοράγια ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τον θάνατό της.

«Ήταν τιμή μου να παρέχω γνώσεις σε ανθρώπους που ήταν ανοιχτοί στο να μάθουν κάτι», έγραψε.

Σχετικά άρθρα