Οδοντίατρος στις ΗΠΑ, φυλακίστηκε για 180 χρόνια αφού βίασε και κακοποίησε σεξουαλικά οκτώ μέλη του προσωπικού και τους ασθενείς του

Ένας οδοντίατρος στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 180 χρόνια φυλάκισης για βιασμό, σοδομισμό και σεξουαλική κακοποίηση 8 μελών του προσωπικού του και 3 ασθενών του οδοντιατρείου του.

Ο 44χρονος Τζόζεφ Κλάρενς Κοξ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2021 μετά από έρευνα του αστυνομικού τμήματος του Κάντσντεν, η οποία αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία για ανάρμοστη σεξουαλική επαφή μεταξύ του Κοξ και του προσωπικού του.

οδοντίατρος

Κατά τη διάρκεια της δίκης, συνολικά 8 πρώην υπάλληλοι και 3 ασθενείς κατέθεσαν για πολυάριθμα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, όπως βιασμός, σοδομισμός και σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών θεραπειών.

Μετά από μια δίκη που διήρκεσε μία εβδομάδα, οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για δύο περιπτώσεις βιασμού, δύο περιπτώσεις σοδομισμού και οκτώ περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, όπως αναφέρει το ABC.

«Θεωρούσε το ιατρείο του προσωπική του παιδική χαρά», είπε ο δικαστής

«Ο Κοξ αντιμετώπιζε τον χώρο της επιχείρησής του ως προσωπική του παιδική χαρά και έδειχνε μηδενικό σεβασμό για κάθε γυναίκα που ερχόταν στο γραφείο του» δήλωσε ο δικαστής Τζορτζ Ντέι, ο οποίος καταδίκασε τον οδοντίατρο σε 25 χρόνια φυλάκισης για κάθε κατηγορία βιασμού και σοδομισμού και 10 χρόνια για κάθε κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης.

Διέταξε, μάλιστα, αυτές οι ποινές να εκτελεστούν διαδοχικά η μία μετά την άλλη, δηλαδή συνολικά 180 χρόνια φυλάκισης, σημειώνοντας ότι δεν θα ήταν δίκαιο για καθένα από τα θύματα αν οι ποινές ήταν ταυτόχρονες.

Πώς ξεκίνησαν τις έρευνες οι αρχές για τον οδοντίατρο

Ο Κοξ, ο οποίος άνοιξε την οδοντιατρική του κλινική το 2017, συνελήφθη αφού οι αστυνομικοί διαπίστωσαν μεγάλη εναλλαγή εργαζομένων στην επιχείρησή του μεταξύ Ιουνίου 2020 και Απριλίου 2021.

Οι αστυνομικοί εκτέλεσαν εντάλματα έρευνας τόσο στο σπίτι του όσο και στην κλινική του και τον έθεσαν υπό κράτηση μία εβδομάδα αργότερα. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος, αφότου κατέβαλε εγγύηση ύψους 100.000 δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι πρώην υπάλληλοί του κατέθεσαν ότι οι συνεχείς αλλαγές υπαλλήλων στην οδοντιατρική κλινική του οφείλονταν σε επανειλημμένα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης από τον Κοξ.

Δύο πρώην μέλη του προσωπικού του δήλωσαν ότι η συμπεριφορά του ξεπερνούσε το άγγιγμα και έφτανε μέχρι τον βιασμό και τον σοδομισμό, ενώ ορισμένα περιστατικά συνέβαιναν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της κλινικής.

οδοντιατρική κλινική

Όσον αφορά τους πελάτες, δύο εξ αυτών κατέθεσαν πως υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών τους επεμβάσεων.

Είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση

Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που ο Κοξ δεχόταν καταγγελίες σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση και ανεπιθύμητη επαφή.

Μια πρώην υπάλληλος στο οδοντιατρείο του στο Φορτ Πέιν, λιγότερο από μια ώρα μακριά από το Γκάντσντεν, τον είχε κατηγορήσει πως τη χτύπησε στα οπίσθια το 2012.

Ο Κοξ τότε δήλωσε ένοχος για τρεις κατηγορίες παρενόχλησης, αφού άσκησε έφεση στην υπόθεση στο περιφερειακό δικαστήριο, όπως δείχνουν τα αρχεία.

Του επιβλήθηκε πρόστιμο 500 δολαρίων, καταδικάστηκε με αναστολή και η οδοντιατρική του άδεια ανεστάλη για 6 μήνες για τα τότε αδικήματα.

Σχετικά άρθρα