Στέλλα Καλτσίδου: Η πρώτη Ελληνίδα προπονήτρια μπάσκετ με ευρωπαϊκό τίτλο στην Ιστορία! – «Η αναγνώριση των παικτριών στο πρόσωπό μου η μεγαλύτερη νίκη»

Η Στέλλα Καλτσίδου είναι από την Τετάρτη(10/4) η πρώτη Ελληνίδα προπονήτρια μπάσκετ με ευρωπαϊκό τίτλο στην Ιστορία! 

Και το πέτυχε με μία… αγγλική ομάδα, τους Λόντον Λάιονς, οδηγώντας τους και στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο τους, την κατάκτηση του Eurocup γυναικών! Οι Λόντον Λάιονς έγιναν έτσι και η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο στη διοργάνωση.

Στέλλα Καλτσίδου

Πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από τότε (σ.σ. 5 Οκτωβρίου 2019) που η Ελληνίδα διεθνής φόργουορντ, Στέλλα Καλτσίδου, «κρέμασε τα παπούτσια της», μπήκε στην ελίτ των προπονητριών του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έγινε η «αρχιτέκτονας» της τεράστιας αυτής επιτυχίας των «λιονταριών» του Λονδίνου.   

Τα πλάνα από τους πανηγυρισμούς της κατάκτησης, όταν οι παίκτριές της την πετούσαν ψηλά στον αέρα στην “Copper Box Arena” του Λονδίνου «έπαιζαν» στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από χθες τη νύχτα, 10 Απριλίου. 

«Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, όταν φτάνεις σε τέτοιες στιγμές και λαμβάνεις από τις παίκτριές σου τέτοια αγάπη και σεβασμό. Όλη τη χρονιά μου έδειξαν πίστη και με γέμιζαν κι εκείνες με αυτοπεποίθηση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη, η αναγνώριση στο πρόσωπό μου είναι η μεγαλύτερη νίκη για εμένα. Νιώθω μόνο ευγνωμοσύνη,» δήλωσε η Στέλλα Καλτσίδου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), από το Λονδίνο, την επομένη της νίκης με 81-70, επί της τουρκικής Μπεσίκτας, στον δεύτερο τελικό, μέσα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας κι ενώ οι Λάιονς είχαν ηττηθεί με 75-68 στον πρώτο τελικό στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Απριλίου. 

Δικαιωμένη, ενθουσιασμένη, αλλά και εξουθενωμένη ακουγόταν στο τηλέφωνο η Στέλλα Καλτσίδου, αφού όπως συμβαίνει πάντα μετά από τόσο μεγάλες επιτυχίες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις χρειάζονται χρόνο για να… τακτοποιηθούν. Κι αφού πρώτα ήθελε να ευχαριστήσει κάθε μία παίκτριά της, κάθε συνεργάτη και συνεργάτιδά της, η Στέλλα Καλτσίδου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τον μεγάλο στόχο της, για τον οποίο αισθάνεται έτοιμη! Να της δοθεί δηλαδή σύντομα η ευκαιρία να εργαστεί σε προπονητικό τιμ ομάδας Euroleague ανδρών!

Αναλυτικά η συνέντευξη της Στέλλας Καλτσίδου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στην Ασπασία Βελονάκη: 

-Στέλλα συγχαρητήρια! Είμαστε όλοι στην Ελλάδα υπερήφανοι… χάρη σε εσένα και αυτό που πέτυχες. Έγινες η πρώτη Ελληνίδα προπονήτρια μπάσκετ που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο. Έχεις προλάβει να… συνειδητοποιήσεις ότι «έγραψες» Ιστορία;

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Είναι πολύ μεγάλο πράγματι αυτό που πετύχαμε. Δεν ξέρω αν έχω συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο είναι. Ήταν στόχος προσωπικός και της ομάδας. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, με σκαμπανεβάσματα, με πολλή δουλειά και αφοσίωση. Η κατάκτηση του τροπαίου του Eurocup ήταν το… κερασάκι στην τούρτα μιας χρονιάς φανταστικής!».

-Και ανέβηκες με τους Λάιονς στην κορυφή της Ευρώπης μόλις στην πρώτη σεζόν σου στην τεχνική ηγεσία. Το περίμενες όταν ανέλαβες; 

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Το στόχευα, δεν το περίμενα. Το “πρότζεκτ” ήταν να φτιάξουμε μία ομάδα υψηλού επιπέδου. Λόγω ότι ξέρω πολύ καλά τον χώρο του μπάσκετ γυναικών, “χτίσαμε” μια ομάδα με έμπειρες παίκτριες μαζί με τις κορυφαίες Αγγλίδες παίκτριες. Αυτός ήταν και ο στόχος, ώστε λόγω των Αγγλίδων να έρθει και ο κόσμος στο γήπεδο. Και ήταν πράγματι καταπληκτικό το “πάντρεμα” των ξένων και των Αγγλίδων παικτριών. Μπορεί ο κόσμος να έβλεπε στο γήπεδο μόνο “κομμάτια” όσων είχαμε «χτίσει» στην απόδοσή μας, αλλά εμείς που ήμασταν μέσα, ξέραμε πως η ομάδα “ ρόλαρε” φανταστικά. Το κλίμα που έφτιαξαν μεταξύ τους τα κορίτσια… εγώ ως παίκτρια το είχα ζήσει λίγες φορές. Αυτή η χημεία ήταν μοναδική».

-Το μπάσκετ δεν ανήκει στα δημοφιλή αθλήματα στην Αγγλία. Κι εσύ κατάφερες να συνδυάσεις την επιτυχία σε δύο… προκλήσεις. Κορυφή στην Ευρώπη ως πρώτη Ελληνίδα προπονήτρια και με αγγλική ομάδα… 

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Όντως! Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο γιατί το μπάσκετ στην Αγγλία βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο κι εμείς καταφέραμε να το φέρουμε στην κορυφή της Ευρώπης και αυτό θα είναι κάτι που θα μείνει στα… βιβλία». 

-Που θα ήθελες ν’ αφιερώσεις τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σου ως προπονήτρια;

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Στην οικογένειά μου πάνω απ’ όλα! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους είμαι ευγνώμων. Εκείνοι το ξέρουν… είναι καλό κάποια πράγματα να μένουν πιο… εσωτερικά. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που πίστεψαν σε εμένα, όπως υπάρχουν και πολλοί που δεν το έκαναν… θέλω να το αφιερώσω αυτό το τρόπαιο και σε αυτούς τους τελευταίους. Να το αφιερώσω και σε όσους κάποια στιγμή… αμφιβάλλουν για να τους πω να πιστεύουν στο όνειρό τους, να προσπαθούν πάντα! Η αλήθεια είναι πως αν δεν είχα αυτές τις παίκτριες, αυτούς τους συνεργάτες, αυτήν τη τζένεραλ μάνατζερ… τίποτα δεν θα είχε συμβεί! Δεν γράφεται η Ιστορία με τα “αν”. Kαι για εμάς, πλέον δεν πρόκειται για “αν”, αφού το πετύχαμε! Το αφιερώνω σε όλους, λοιπόν που πίστεψαν σε αυτό!».

-Ποια ήταν η τζένεραλ μάνατζερ που έχετε στους Λόντον Λάιονς, μιας και αναφέρθηκες σ’ εκείνη;

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Είναι η Βάνια Τσέρνιβετς, από τη Σλοβενία. Εργαζόταν ως σκάουτ στους Σικάγο Μπουλος και άφησε τη δουλειά της εκεί και ήρθε να αναλάβει το “ πρότζεκτ” αυτό στους Λόντον Λάιονς. Αποφάσισε να εμπιστευθεί το ένστικτό της και να με επιλέξει ως προπονήτρια. Και η αλήθεια είναι πως μπορεί να είχα εμπειρία ως αθλήτρια, αλλά ως προπονήτρια δεν έχω… ιστορία. Εμπιστεύτηκε το ένστικτό της και εμένα. Υλοποίησε όλες τις επιθυμίες μου ως προς την επιλογή των παικτριών που ήθελα. Σήμερα αισθάνομαι χαρούμενη που δικαιώθηκε για τις επιλογές της! Γιατί αυτό που οραματιστήκαμε, εκείνη το στήριξε σε όλον τον δρόμο!».

-Πόσο θεωρείς πως η εθνικότητά σου λόγω της παράδοσης που έχει το ελληνικό μπάσκετ έπαιξε ρόλο στον σεβασμό του οποίου έχαιρες από τις παίκτριές σου στους Λόντον Λάιονς;

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Το γεγονός πως υπήρξα συμπαίκτρια με κάποιες από τις αθλήτριές μου στους Λάιονς ή αντίπαλη με κάποιες εξ αυτών ήταν ο βασικός λόγος που υπήρχε σεβασμός στο πρόσωπό μου. Με ήξεραν και ως αθλήτρια. Θεωρώ ότι ο σεβασμός κερδίζεται, τον “ χτίσαμε” όλες μαζί. Eίχαμε αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαία εκτίμηση. Είχαμε πολύ σωστές βάσεις. Υπήρχε αγάπη, υπήρχε υποστήριξη, υπήρχαν και όρια. Φτιάξαμε κάτι πολύ δυνατό! Με αντιμετώπισαν υπέροχα κι εγώ από την πλευρά μου αντιμετώπισα τους Άγγλους με τον σεβασμό που τους πρέπει». 

-Σε μια πιο τεχνική ερώτηση, ποιο στιλ μπάσκετ έφερες στους Λάιονς που δεν έπαιζαν και σας οδήγησε στον τίτλο του Eurocup;

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Δεν ξέρω τι ακριβώς έπαιζαν στην Αγγλία, εγώ έφερα τη δική μου φιλοσοφία. Τη σημασία της αμυντικής λειτουργίας, να προσαρμόζομαι στους αντιπάλους, να βρω τι λειτουργεί καλύτερα, να κρατώ τις παίκτριές μου σε εγρήγορση ώστε να δέχονται πληροφορίες, να τις αφομοιώνουν και να τις εκτελούν. Και είχαν θέληση και το πετύχαιναν αυτό. Να παίζουμε με δύναμη στην άμυνα και με ταχύτητα στην επίθεση, με πολλές επιλογές, να έχουμε δύναμη σε διαφορετικά κομμάτια, στο “ drive”, στο pick ‘n’ roll, να έχουμε σουτέρ…  γιατί όλα αυτά κάνουν μία ομάδα μη προβλέψιμη. Και στους τελικούς, αντιμετωπίσαμε μία ομάδα, την Μπεσίκτας, με απίστευτο ταλέντο, με πολύ καλές παίκτριες. Έπρεπε να πάρουμε ρίσκο τι θα σταματήσουμε και τι θ’ αφήσουμε. Έγιναν δύο συγκλονιστικά παιχνίδια, για εμένα… ψυχοβγαλτικά, αλλά για το φίλαθλο κοινό δύο ματς υψηλού επιπέδου μπάσκετ. Χαίρομαι που το προσφέραμε αυτό στους φιλάθλους». 

-Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αθλήτριες να πετούν ψηλά την προπονήτριά τους σε στιγμές έκστασης. Αυτή είναι συνήθως μία εικόνα που προσφέρει ο αθλητισμός ανδρών. Πως ήταν για εσένα εκείνη η στιγμή;

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, όταν φτάνεις σε τέτοιες στιγμές και λαμβάνεις από τις παίκτριές σου τέτοια αγάπη και σεβασμό. Όλη τη χρονιά μου έδειξαν πίστη και με γέμιζαν κι εκείνες με αυτοπεποίθηση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη, η αναγνώριση στο πρόσωπό μου είναι η μεγαλύτερη νίκη για εμένα. Νιώθω μόνο ευγνωμοσύνη!».
 
-Αν και είναι ακόμη νωρίς αφού μόλις χθες κατακτήσατε το Eurocup, γνωρίζεις το άμεσο μέλλον που θα σε βρει; Ρωτάω γιατί δεν γνωρίζω αν έχεις συμβόλαιο σε ισχύ με τους Λόντον Λάιονς.

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Επειδή έχουν δημοσιοποιηθεί κάποια πράγματα, μπορώ να μιλήσω κι εγώ δημόσια σχετικά. Λόγω οικονομικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Λάιονς, δεν θα συμμετέχουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την επόμενη σεζόν. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα μείνω. Κι αυτό ήταν που έκανε ακόμη πιο έντονη τη στιγμή της κατάκτησης του Eurocup για εμάς, γιατί γνωρίζαμε πως αυτή ήταν και η τελευταία φορά μαζί. Έτσι, το ζήσαμε ακόμη πιο έντονα!».

-Σκέφτεσαι ν΄ αναλάβεις μία μεγάλη ελληνική ομάδα γυναικών τότε ίσως;

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να επιστρέψω στην Ελλάδα για ν’ αναλάβω μια ομάδα γυναικών. Υπό την έννοια πως θέλω ν’ αναλάβω μια ομάδα που να έχει μεγάλο στόχο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για να εξελισσόμαστε πρέπει να… πέφτουμε σε βαθιά νερά… να κάνουμε κάθε φορά ένα βήμα παραπάνω». 

-Αν σου δινόταν η ευκαιρία να εργαστείς σε τεχνικό τιμ ομάδας ανδρών στη Euroleague θα σε ενδιέφερε άμεσα; 

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: «Αυτό είναι το μεγάλο όνειρο… να βρεθώ σε τεχνικό τιμ Euroleague ανδρών. Aν μου δινόταν η ευκαιρία, θα το έκανα και… χθες! Νιώθω έτοιμη». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα