Για την έξαρση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, η Guardian γράφει: «Τα σώματα είναι για να τα τιμούμε και να τα διατηρούμε, όχι για να τα καταστρέφουμε» – «Οι γυναίκες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς παντού, δεν θα έπρεπε να είναι τα θύματα που πρέπει να φύγουν»

Η δημοσιογράφος Κέιτι Χέσελ, όταν βρέθηκε στην Αθήνα, τα μάτια της κατακλείστηκαν από πρωτοσέλιδα εφημερίδων, στα οποία κυριαρχούσε η πρόσφατη έξαρση των γυναικοκτονιών.

Στο άρθρο της αναφέρθηκε στα κυκλαδίτικα ειδώλια και σημείωσε:

«Κύμα γυναικοκτονιών: οι κυκλαδίτικες μορφές που βρέθηκαν στο Αιγαίο δείχνουν ένα βαθύ σεβασμό για το γυναικείο σώμα. Πώς το έχασε αυτό η Ελλάδα;

Με τις γαλήνιες πόζες τους, τις όμορφες καμπύλες και τα χέρια που συχνά αγκαλιάζουν έγκυες κοιλιές, τα ειδώλια αυτά γιορτάζουν το θαύμα της γονιμότητας. Δυστυχώς, τα είδα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τη βία κατά των γυναικών».

Κατά την παρουσία της στη χώρα μας, περιγράφει το σκηνικό που έζησε

«Διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους για να διεκδικήσουν την αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστού εγκλήματος στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη μετά τη δολοφονία μιας 28χρονης γυναίκας, της Κυριακής Γρίβα, προφανώς από τον πρώην σύντροφό της, όταν εκλιπαρούσε για βοήθεια από την αστυνομία έξω από ένα τμήμα στη δυτική Αττική. Υπήρξαν επίσης πολυάριθμες αναφορές για βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης τον Ιανουάριο, κατά την οποία μια 41χρονη έγκυος γυναίκα φέρεται να δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της και τον φίλο του».

Σε απάντηση, ο υπουργός Αστυνομίας της Ελλάδας ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός δικτύου καταφυγίων ενδοοικογενειακής κακοποίησης σε όλη τη χώρα. Αν και αυτό θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, απαιτείται επειγόντως περαιτέρω δράση. Και για να προκληθεί αυτή η κίνηση, χρειάστηκε ο ετήσιος αριθμός των καταγγελλόμενων περιπτώσεων ενδοοικογενειακής κακοποίησης να φτάσει τις 10.000 – αριθμός που θα πρέπει να εξεταστεί μαζί με τις εκτιμήσεις που δείχνουν ότι λιγότερες από το ένα τέταρτο των περιπτώσεων πιστεύεται ότι καταγγέλλονται στην αστυνομία. Ενώ είναι καλό αν οι γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να πάνε σε μέρη για καταφύγιο, τι γίνεται με τα παιδιά που μπορεί να φροντίζουν; Και τι θα συμβεί αφού επιστρέψουν στο σπίτι τους;

«Οι γυναίκες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς παντού, ανά πάσα στιγμή»

«Δεν θα έπρεπε να είναι τα θύματα που πρέπει να φύγουν, που πρέπει να υποστούν τέτοιες αναταραχές. Θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς παντού, ανά πάσα στιγμή. Αυτό που αναδεικνύει το θέμα είναι η επείγουσα ανάγκη να ενημερωθούν οι άνθρωποι για τη σημασία της τιμής και του σεβασμού των σωμάτων. Παρόλο που αυτά τα κυκλαδίτικα ειδώλια προέρχονται από έναν πολιτισμό που μοιάζει αντίθετος από τον δικό μας, νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε από αυτά».

«Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τα κυκλαδίτικα ειδώλια, με τα γαλήνια χαρακτηριστικά τους και τις όμορφες καμπύλες τους, που έχουν επιβιώσει από πολέμους, σεισμούς, επαναστάσεις και πολλά άλλα. Μας διδάσκουν για την πολυτιμότητα των σωμάτων, την ανάγκη να τα προστατεύουμε και όχι να τα καταστρέφουμε – και να τα σεβόμαστε για τις απίστευτες ικανότητές τους ως δωρητές ζωής».

Τέλος, τόνισε πως είναι «ανάγκη να προστατεύουμε τα σώματα με κάθε κόστος, να γιορτάζουμε τις άπειρες δυνατότητές τους. Τα σώματα είναι για να τα τιμούμε και να τα διατηρούμε, όχι για να τα αντικειμενοποιούμε, να τα εκμεταλλευόμαστε ή να τα καταστρέφουμε».

Σχετικά άρθρα