Ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή: «Έχω βγάλει ένα εξόγκωμα στο εξωτερικό χείλος… Τι μπορεί να είναι»;

Εδώ και δυο μέρες έχω μια ενόχληση στο κόκκαλο του εξωτερικού χείλους, εκεί δηλαδή που ακουμπάει το εσώρουχο, νιώθω σας να είναι πρησμένο, όπως πρήζεται ένας αδένας. Τι μπορεί να είναι;

Στα ερωτήματά σας απαντά ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο σημείο που αναφέρεις βρίσκεται ανατομικά ο βαρθολίνειος αδένας.

Κάθε αδένας εκβάλλει μέσω ενός εκφορητικού πόρου στην είσοδο του κόλπου. Ένας από δεξία και ένας από αριστερά.

Λίγο πριν την σεξουαλική επαφή (κατά την φάση της διέγερσης) και κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης εκκρίνουν παχύρρευστο βλεννώδες υγρό για  τη λίπανση του αιδοίου και του κόλπου.

Σε περίπτωση απόφραξης του εκφορητικού πόρου, δεν μπορεί να περάσει το λιπαρό υγρό διαμέσου του πόρου και σαν αποτέλεσμα  συσσωρεύεται και δημιουργείται η κύστη του βαρθολίνειου αδένα.

Μπορεί να ακολουθήσει φλεγμονή και συσσώρευση πυώδους υγρού, οπότε πλέον έχουμε το απόστημα του βαρθολίνειου αδένα.

Η συμπτωματολογία είναι ,έντονος πόνος στη περιοχή,ερυθρότητα, οίδημα (πρήξιμο), αλλά και όλες οι εκδηλώσεις της οξείας φλεγμονής, όπως γενικευμένη κακουχία, εμπύρετο κλπ.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, με χρήση συνδυασμού αντιβιώσεων και εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων  ή  χειρουργική, από απλή διάνοιξη -παροχέτευση  του αποστήματος, έως και μαρσιποποίηση του αδένα (ειδική χειρουργική τεχνική παροχέτευσης του αποστήματος).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάναμε σεξ με προφύλαξη την πρώτη φορά. Μετά από μισή ώρα, μπήκε μέσα μου χωρίς προφύλαξη για λιγότερο από ένα λεπτό. Στη συνέχεια φόρεσε προφυλακτικό. Ήμουν στη 2η γόνιμη μέρα μου. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης για τόσο λίγο χρόνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ανεξάρτητα  με την ολοκλήρωση ή μη της πράξης, με την πλήρη ή μερική διείσδυση εφόσον υπήρξε έστω και ολιγόλεπτη  διείσδυση χωρίς προφύλαξη, υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν προσπερματικά υγρά στο κόλπο σου, όπου είναι το ίδιο γόνιμα όπως τα σπερματικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις κύησης με σπερματικά υγρά που πέφτουν στο αιδοίο, χωρίς καν  διείσδυση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, που θα υπάρξει καθυστέρηση της περιόδου σου, θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κύησης.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

valantasis.gr

Σχετικά άρθρα