Ανεστραμμένες θήλες: Ποια είναι η αιτία και πώς διορθώνονται;

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του σώματος μιας γυναίκας, τόσο για την υγεία όσο και την ερωτική της ζωή είναι οι θηλές της.

Και αν μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι θηλές κοιτάνε κανονικά προς τα έξω, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε και μια μάλλον σπάνια περίπτωση: Τις ανεστραμμένες θηλές και το τι ακριβώς σημαίνουν.

Με τον όρο ανεστραμμένες θηλές αναφερόμαστε στην περίπτωση των θηλών που ουσιαστικά δεν εξέχουν από το δέρμα, αλλά «κρύβονται» μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια περίπτωση που συμβαίνει εκ γενετής, αλλά υπό άλλες συνθήκες μπορεί να είναι επίκτητο και να προκληθεί στην πορεία της ζωής μιας γυναίκας.

Τι είναι οι ανεστραμμένες θηλές;

Είναι αρκετά σπάνια περίπτωση, καθώς συμβαίνει σε λιγότερο από το 5% των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι γαλακτοφόροι αγωγοί στις θηλές – οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παροχή γάλακτος στην επιφάνεια – συντομεύονται ή δεν αναπτύσσονται πλήρως, τραβώντας τελικά πίσω τη θηλή.

Στην περίπτωση αυτή, το πού «βλέπουν» οι θηλές δεν είναι ενδεικτικό για το ότι κάτι λάθος συμβαίνει με την υγεία σου.

Ωστόσο, αν οι θηλές σου πάντα «κοιτούσαν» προς τα έξω, και ξαφνικά παρατήρησες ότι μπαίνουν μέσα στο δέρμα σου, αυτό θα πρέπει να σε ανησυχήσεις.

Ένδειξη καρκίνου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο, το πρώτο που εξετάζεται είναι η παρουσία καρκίνου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, από τη στιγμή που θα παρατηρήσεις κάτι τέτοιο θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείς στον γιατρό σου.

Όμως, η αιτία για τις ξαφνικά ανεστραμμένες θηλές μπορεί να είναι και το γεγονός ότι έχεις πολλές μολύνσεις στο στήθος σου, όπως για παράδειγμα η μαστίτιδα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του ιστού του στήθους, που προκαλείται κυρίως από τον θηλασμό. Επίσης, τέτοιες περιπτώσεις είναι η εκτασία ή αλλιώς ένας φραγμένος γαλακτοφόρος πόρος. Προσοχή! Η περίπτωση αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε μια γυναίκα που ΔΕΝ θηλάζει.

Υπάρχει θεραπεία;

Ανάλογα με την αιτία, η θηλή μπορεί τελικά να βγει ξανά. Μετά από θεραπεία για μολύνσεις μαστού, για παράδειγμα, με κάποια αντιβίωση υπάρχει μια καλή πιθανότητα οι θηλές σου να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση!

Εάν, το ζήτημα υπάρχει εκ γενετής, τότε η μόνη λύση είναι η πλαστική επέμβαση. Εάν, πάλι, θηλάζεις και παρατηρήσεις το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά το τέλος του θηλασμού οι ρόγες θα εμφανιστούν, όπως πριν. Το μόνο που θέλει είναι λίγη υπομονή.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα