Απλές συμβουλές για καλή υγεία και μετά τα 60!

Μετά το ηλικιακό… φράγμα των 60, είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε σε καλή φόρμα για να διατηρούμε την καλή μας υγεία. Ακόμα κι αν μερικά κιλά παραπάνω μπορεί να είναι ευεργετικά, η παχυσαρκία και τα πολλά παραπανίσια κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης. Πώς, όμως, θα ελέγξουμε τα κιλά που παίρνουμε μετά τα 60;

«Τεμπέλης» μεταβολισμός

Η αύξηση του βάρους μας είναι μια… παρενέργεια στο πέρασμα του χρόνου, ειδικά από τη στιγμή που πατάμε τα 60. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, η μυϊκή μας μάζα μειώνεται, ενώ τα προβλήματα υγείας και οι πόνοι μας αναγκάζουν να κινούμαστε ολοένα και λιγότερο. Φυσικό κι επόμενο είναι λοιπόν, ενώ τρώμε τις ίδιες ποσότητες με πριν σε φαγητό, να παίρνουμε ευκολότερα και περισσότερα κιλά.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι κακό να υπάρχουν ΛΙΓΑ παραπάνω κιλά από τα 60 και μετά, καθώς έτσι εκμηδενίζεται ο κίνδυνος του υποσιτισμού, της οστεοπόρωσης, αλλά και των τραυματισμών από πτώσεις.

Προσοχή, όμως! Η παχυσαρκία και τα πολλά κιλά φέρνουν πιο κοντά τις χρόνιες παθήσεις, κάτι που εφόσον ισχύει καθιστά αναγκαία την απώλεια καμιά δεκαριά κιλών. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η απώλεια του 5 – 8% του σωματικού μας βάρους βελτιώνει πολύ την υγεία μας.

Από πού όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε; Το να μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε δεν επαρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Η ιδανική στρατηγική περιλαμβάνει το «κάψιμο» των θερμίδων, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και την οριστική τροποποίηση της διατροφής μας. Μέρος των καθημερινών μας γευμάτων θα πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, πλήρη δημητριακά, όπως το καστανό ρύζι και φυσικά πρωτεΐνη, μέσω των γαλακτοκομικών.

Φαγητό και κίνηση!

Έλαια και λίπη, όπως το βούτυρο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, ενώ πρέπει να μειώσουμε και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη. Η επιλογή γαλακτοκομικών 2% χωρίς επεξεργασμένα λίπη διευκολύνουν τον έλεγχο των θερμίδων που λαμβάνουμε.

Η πρωτεΐνη αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διατροφής. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα χρειάζεται να τονώσει τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης. Για να επιτευχθούν τα συνιστώμενα ποσά, προτιμάμε φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρια, άπαχο κρέας ή πουλερικά σε κάθε γεύμα. Η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικά.

Τέλος, από αθλητικής άποψης, οι αερόβιες ασκήσεις όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η ποδηλασία συνιστώνται ιδιαίτερα για την καύση θερμίδων. Όμως, η προπόνηση μυών είναι ακόμα πιο σημαντική για να παραμείνουμε σε φόρμα, ακόμα και με το πέρασμα του χρόνου.

Εφαρμόζουμε ασκήσεις για ενδυνάμωση, που περιλαμβάνουν το κάτω μέρος του σώματος (πόδια και γλουτούς), το άνω μέρος του σώματος (πίσω, ώμους, χέρια και στήθος) και το μεσαίο σώμα (κοιλιά και κάτω μέρος της πλάτης).

Δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου γυμναστή.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;

Αυξημενος κίνδυνος για την υγεία των ηλικιωμένων από την καθιστική ζωή

Σχετικά άρθρα