Υποθυρεοειδισμός: Η Σιωπηλή Επιδημία

Kαλωσορίσατε στο HEALTH-POD. Είμαι η Άννα Δρούζα, δημοσιογράφος και δημιουργός του boro.gr. Ένας νέος στόχος και πάλι μας δίνει νόημα να συνεχίζουμε. Έπειτα από την επιτυχία της σειράς podcast ΘΕΡΑ-POD όπου συζητήσαμε με κορυφαίους επιστήμονες για θέματα ψυχικής υγείας, συνεχίζουμε τις συναντήσεις από καρδιάς με επιστήμονες αφοσιωμένους στον προορισμό της αναζήτησης του ευ ζην… Φωτεινά μυαλά της ιατρικής που έχουν ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο και στην αξία της ανθρώπινης ζωής, αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στα μυστικά μιας καλύτερης ζωής, αποκτώντας υγεία & ευεξία. Απολαύστε μαζί μας το ταξίδι της ανακάλυψης που συνοδεύεται από τη γνώση και τη μακροχρόνια εμπειρία ανθρώπων που αφιερώθηκαν στο ιδεώδες της ανθρώπινης ζωής.

Aκούστε το 1ο μας επεισόδιο και ανακαλύψτε:

– Ο υποθυρεοειδισμός αποτελεί μια σιωπηλή επιδημία καθώς ολοένα και συχνότερα τον συναντάμε στον γενικό πληθυσμό.

– Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που αλληλεπιδρά με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Αν ο θυρεοειδής λοιπόν δυσλειτουργεί και δεν παράγονται οι 2 ορμόνες, θυροξίνη (Τ4) & τριιωδοθυρονίνη (Τ3), τότε όλο το σώμα πάσχει.

– Το ποσοστό των Ελλήνων που πάσχει από διαταραχές του θυρεοειδούς ανέρχεται έως και 4%, δηλαδή περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι γυναίκες και αντιμετωπίζουν άτυπα συμπτώματα που διαταράσσουν τη γενική υγεία τους όπως αιφνίδια κόπωση, ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα, τριχόπτωση, διαταραχή διάθεσης και άλλα. Ο υποθυρεοειδισμός παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες εξαιτίας των αυτοάνοσων νοσημάτων.

– Το αυτοάνοσο νόσημα (δηλαδή μια πάθηση κατά την οποία το αμυντικό σύστημα, όντας μπερδεμένο για κάποιους λόγους, επιτίθεται στους δικούς του ιστούς) οι γυναίκες το κληρονομούν συνήθως από την μητέρα τους και για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξει κάποιο γεγονός που θα το πυροδοτήσει όπως το έντονο στρες (χρόνια συναισθηματικά, μεταβολικά ή άλλα είδη στρες μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στο θυρεοειδή). Το έντονο στρες λοιπόν θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό που θα καταστρέψει τον θυρεοειδή αδένα. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος συνεπώς καθώς το στρες πράγματι προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό αλλά και ο υποθυρεοειδισμός & τα συμπτώματα του στην συνέχεια εντείνουν το στρες που προκάλεσε την εμφάνιση του.

– Αν έχουμε την προδιάθεση για αυτοάνοσα νοσήματα, θα πρέπει να αποφύγουμε να τα ενεργοποιήσουμε. Προκειμένου να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη ζωή με καλό ύπνο και ποιοτική διατροφή βασισμένη στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής.

– Το 50% των ηλικιωμένων στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει όζους στο θυρεοειδή. Είναι ένα δομικό πρόβλημα του αδένα και όχι λειτουργικό όπως ο υποθυρεοειδισμός και θα πρέπει να παρακολουθείται από κάποιον ενδοκρινολόγο.

– Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε είναι πως πιστεύουμε ότι διορθώνοντας την TSH (την ορμόνη που δείχνει αν έχει κανείς υποθυρεοειδισμό ή όχι) θα διορθώσουμε και συνολικά την ευεξία μας. Η ολιστική προσέγγιση απέναντι στον υποθυρεοειδισμό είναι απαραίτητη για την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

– Η έλλειψη ιωδίου & η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ τα αντιόξινα φάρμακα) ενδέχεται να διαταράσσουν την ισορροπία της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

– Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αποτελεί το πιο συχνό αυτοάνοσο νόσημα, στις νέες γυναίκες που οδηγεί στον υποθυρεοειδισμό. Μια στις 5 γυναίκες με διαταραχή του θυρεοειδούς, ενδέχεται να εμφανίσει ταυτόχρονα αυτοάνοση γαστρίτιδα, διαβήτη τύπου I, κοιλιοκάκη ή λεύκη. Οι ενδοκρινολόγοι θα πρέπει να εξετάζουν σε βάθος την κάθε περίπτωση, ερευνώντας το σύνολο των συμπτωμάτων ή/και των αυτοάνοσων νοσημάτων, που σχετίζονται με τον θυρεοειδή.

Περισσότερα για τον Γιώργο Μπούτζιο, Ιατρό Ενδοκρινολόγο, MD PhD:

Eργάζεται στο τμήμα της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του ΕΚΠΑ στο Λαϊκό Νοσοκομείο, υπο τον Καθηγητή Παθολογίας / Ρευματολογίας , τον κ. Αθανάσιο Τζιούφα, ως Επικεφαλής της Ενδοκρινολογικής Μονάδας και στο τμήμα Ενδοκρινολογίας – Διαβήτη & Μεταβολισμού.

Εξιδεικευμένος στην Νευροενδοκρινική Ογκολογία, στους Υπέρηχους Ενδοκρινών Οργάνων, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την Ενδοκρινική Γυναικολογία.

Ο γιατρός συμμετέχει σε διεθνείς κλινικές μελέτες, μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, διδάσκει σε μεταπτυχιακά τμήματα καθώς και στην εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών. Στο επιστημονικό του έργο συμπεριλαμβάνεται συγγραφικό έργο σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία καθώς και παρουσιάσεις υπό μορφή αναρτημένων και προφορικών ανακοινώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, είναι Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων Εταιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως του ENETS.

Σχετικά άρθρα