Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / AIDS: Νέες ελπίδες για την καταπολέμησή του ιού
AIDS: Νέες ελπίδες για την καταπολέμησή του ιού thumbnail

AIDS: Νέες ελπίδες για την καταπολέμησή του ιού

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν τον βιοχημικό μηχανισμό ενός τρωτού σημείου του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature. Η ανακάλυψη αυτή αναγεννά τις ελπίδες για καλύτερη καταπολέμηση του ιού στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτεΐνες SERINC, που βρίσκονται στη μεμβράνη των κυττάρων που μολύνει ο ιός, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να τον καταστήσουν ανενεργό, αρκεί προηγουμένως -με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή- να κατασταλεί η δράση μιας πρωτεΐνης Nef, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να νικήσει τις άμυνες των "καλών" πρωτεϊνών SERINC.

Τα νέα αυτά στοιχεία αναδεικνύουν ένα διαφορετικό τρόπο καταπολέμσης του ιού, δια της εμπλοκής της πρωτεΐνης Nef, ώστε οι πρωτεΐνες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, "οι πρωτεΐνες SERINC μειώνουν πάνω από 100 φορές τη δυνατότητα του HIV-1 να μολύνει τα κύτταρα".

Οι πρωτεΐνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον, είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση των SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή τους, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X