Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / Το πράσινο χαρίζει χρόνια ζωής
Το πράσινο χαρίζει χρόνια ζωής thumbnail

Το πράσινο χαρίζει χρόνια ζωής

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με πολύ πράσινο, και κυρίως οι γυναίκες, ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με όσους ζουν σε περιβάλλοντα με λίγη βλάστηση. 


Σύμφωνα με τους ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, με επικεφαλής τον Πίτερ Τζέιμς, οι γυναίκες που μένουν σε "πράσινες" γειτονιές και σε σπίτια περιτριγυρισμένα από φυτά, ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με όσες περιβάλλονται από λίγη βλάστηση.


Η μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα για τις ωφέλειες του πρασίνου στην υγεία των ανθρώπων και δείχνει ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες που ζουν μέσα στο πιο πράσινο περιβάλλον, έχουν 12% μικρότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσες ζουν στις περιοχές με το λιγότερο πράσινο.


Αν εξεταστούν επιμέρους ασθένειες, το όφελος είναι μεγαλύτερο. Ενδεικτικά, στις πιο πράσινες περιοχές ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονικό νόσημα είναι μειωμένος κατά 34%, ενώ από καρκίνο κατά 13%.


Στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας "Environmental Health Perspectives", αναφέρεται ότι η μελέτη αφορούσε στοιχεία για περίπου 108.600 γυναίκες.


Στη θετική αυτή σχέση μεταξύ πρασίνου και μειωμένης θνησιμότητας συντελούν διάφοροι παράγοντες.


Μεταξύ αυτών είναι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για επαφές και κοινωνικές σχέσεις, για σωματική άσκηση και για άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς και η μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.


Επίσης, το πράσινο συντελεί σε καλύτερη ψυχική υγεία και κυρίως σε μείωση της κατάθλιψης, σε ποσοστό που εκτιμάται ότι εξηγεί περίπου το 30% της ωφέλειας από τη ζωή εν μέσω φυτών.


efsyn

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X