Αρχική / 11 άγνωστες αιτίες που πέφτει η τεστοστερόνη σου!
11 άγνωστες αιτίες που πέφτει η τεστοστερόνη σου! thumbnail

11 άγνωστες αιτίες που πέφτει η τεστοστερόνη σου!

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τους όρχεις των ανδρών και σε πολύ μικρή ποσότητα από τις ωοθήκες των γυναικών. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ανδρικών γεννητικών οργάνων και των δευτερευόντων χαρακτηριστικών φύλου, όπως είναι η ανάπτυξη της τριχοφυΐας και η βαθειά φωνή. Αυξάνει επίσης την οστική και τη μυϊκή μάζα.  Η παραγωγή της τεστοστερόνης ρυθμίζεται από άλλες ορμόνες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και από την υπόφυση.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Στους άνδρες, με την αύξηση της ηλικίας, τα επίπεδα της τεστοστερόνης βαθμιαία μειώνονται. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί επίσης να οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα στα σεξουαλικά όργανα του άνδρα, οπότε μιλάμε για πρωτοπαθή υπογοναδισμό, είτε σε κάποιο πρόβλημα στην υπόφυση, ή τον υποθάλαμο όποτε μιλάμε για δευτεροπαθή υπογοναδισμό.


Τα προβλήματα και οι καταστάσεις που σχετίζονται με βλάβη στα σεξουαλικά όργανα του άνδρα και μπορεί να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης είναι: 


•             η φλεγμονή στους όρχεις(ορχίτιδα)


•             η θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου


•             η κρυψορχία


•             ο τραυματισμός του όσχεου


•             τα χρωμοσωμικά προβλήματα


 Οι βλάβες στον υποθάλαμο, ή την υπόφυση μπορεί να οφείλονται σε: 


•             όγκους


•             κατάσταση σοκ


•             μόλυνση από HIV, ή AIDS


•             δομικές ανωμαλίες


•             διάφορες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στις δομές αυτές, όπως είναι για παράδειγμα η φυματίωση


Μια άλλη πιθανή εξήγηση της μειωμένης τεστοστερόνης είναι η παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λιποκύτταρα μετατρέπουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, με αποτέλεσμα ο αυξημένος αριθμός λιποκυττάρων να οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Τέλος, έχει βρεθεί ότι μείωση της τεστοστερόνης προκαλεί η παράνομη χρήση των αναβολικών στεροειδών, η οποία συνήθως γίνεται από αθλητές και bodybuilders.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X