Αρχική / Tι πρέπει να κάνουμε όταν νιώθουμε ενοχές;
Tι πρέπει να κάνουμε όταν νιώθουμε ενοχές;  thumbnail

Tι πρέπει να κάνουμε όταν νιώθουμε ενοχές;

Τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε ενοχές;


Κάθε φορά που κάποιος αισθάνεται ενοχές μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της επαναστροφής και να ανακατευθύνει την επιθετικότητά του προς το σημείο όπου κατευθυνόταν εξαρχής. Τότε, θα πάψει αμέσως να αισθάνεται ενοχές.


Κείμενο του ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι.Ας υποθέσουμε ότι η γυναίκα μου βγαίνει από την εκδήλωση στην οποία με είχε συνοδεύσει και αφήνει να ακουστεί ένα «ουφ»… Ας φανταστούμε ότι την ρωτάω τι θέλει να πει ε αυτό το επιφώνημα και εκείνη μου διευκρινίζει: Τι κουραστική εκδήλωση. Τι ήθελες και με κάλεσες; Εκείνην τη στιγμή αντί να νιώσω ενοχές μπορούσα να καταλάβω ότι με ενοχλούσε η επίπληξή της και αποφάσιζα να εκδηλώσω το θυμό μου, σίγουρα θα της έλεγα: Για ποιο πράγμα με κατηγορείς; Τι σου συμβαίνει; Ήρθες αν δεν είχες διάθεση να έρθεις μην τα βάζεις μαζί μου. Μπορεί ο θυμός μου να ήταν δίκαιος ή άδικος όμως, σίγουρα δεν θα είχα ενοχές- ούτε κατά διάνοια. Από τη στιγμή που εκδηλώνω τον θυμό μου απέναντι στην απαίτηση του άλλου δεν νιώθω ενοχές. Μπορεί να νιώσω χιλιάδες περίεργα και διαφορετικά πράγματα όχι όμως, ενοχές.


Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από την καθημερινή ζωή. Σκέψου κάποια πράγματα κατάσταση  στο παρελθόν σου όπου αισθάνθηκες ενοχές. Πάρε ένα δυο λεπτά για να την αναζητήσεις μέσα στις αναμνήσεις σου Μπορεί να έγινε χθες ή πριν από χρόνια… Δεν έχει σημασία. Θυμήσου την κατάσταση και μετά ψάξε για το άλλο συναίσθημα προσπάθησε να εντοπίσεις το θυμό, την πικρία και την ενόχληση που δεν εκδηλώθηκαν προς το πρόσωπο εκείνο απέναντι στο οποίο είχες ενοχές. Αν τολμάς θα ανακαλύψεις ότι απέναντί του είχες πικρία, θυμό, και άλυτα ζητήματα.


Αλλά το πιο σημαντικό αυτό που θα σε καταπλήξει είναι ότι αν τολμήσεις να έρθεις σε επαφή με την επιθετικότητά σου αυτή που κρύβεις από τη μία και νιώθεις από την άλλη οι ενοχές θα εξαφανιστούν.


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο καινούργιο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όπερα, «Από την αυτοεκτίμηση, στον εγωισμό». 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X