Αρχική / Αποκόλληση υαλοειδούς στα μάτια: Σημάδι ότι τα μάτια μας γερνάνε
Αποκόλληση υαλοειδούς στα μάτια: Σημάδι ότι τα μάτια μας γερνάνε thumbnail

Αποκόλληση υαλοειδούς στα μάτια: Σημάδι ότι τα μάτια μας γερνάνε

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα: 

 

"Έχω αποκόλληση υαλοειδούς και στα 2 μάτια και τώρα βλέπω απο το αριστερό μάτι κεντρικά θολά. Υποψιάστηκα ωχρά κηλίδα. Πήγα σε 3 γιατρούς, ο ένας με έστειλε σε νευρολόγο και ο άλλος δεν μου είτε τίποτα. Τί πρέπει να πάρω για τα μάτια? Ευχαριστώ."

 

Την απάντηση μας έδωσε ο κ. Ιωάννης Μαυροειδάκος, οφθαλμίατρος:

 


Η αποκόλληση υαλοειδούς είναι μια κατάσταση φθοράς-γήρανσης του υαλοειδούς, πολύ συχνή σε άτομα άνω των 60 ετών, καλοήθης, που απαιτεί μιά μικρή προσοχή στις κινήσεις και στο σήκωμα βάρους. Μπορεί να προκαλέσει μικρή θόλωση στον πάσχοντα οφθαλμό.Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς όμως είναι πολύ σοβαρότερη πάθηση που απαιτεί γρήγορη διάγνωση, καθορισμό εάν πρόκειται για υγρή ή ξηρά μορφή και θεραπευτική αντιμετώπιση στην υγρή.Όταν υποπτευόμαστε νόσο ωχράς κηλίδας πρέπει να γίνουν τα εξής:1.Εξέταση από Οφθαλμίατρο της οπτικής οξύτητας για να διευκρινήσουμε πόσα δέκατα βλέπει ο κάθε οφθαλμός. ( άριστα θεωρείται το 10/10). Επίσης έλεγχος βυθού, που μπορεί να δείξει την παρουσία ωχροπάθειας.


2.Εάν η βυθοσκόπηση δεν είναι σαφής, αλλά ο οφθαλμίατρος υποπτεύεται ωχροπάθεια , πρέπει να παραπέμψει τον ασθενή σε Οφθαλμολογικό κέντρο με παράκληση για εκτέλεση της εξέτασης O.C.T. ή / και φλουοραγγειογραφίας , που όχι μόνο θα επιβεβαιώσουν τη νόσο , αλλά θα δείξουν αν είναι υγρή ή ξηρά μορφή.


Άρα πρίν το νευρολόγο θα συνιστούσα τουλάχιστον ένα OCT για αποκλεισμό της ωχροπάθειας.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X