Αρχική / Υγεία / Ουρολογία / Nόσος Peyronie: Όταν το πέος παρουσιάζει κλίση
Nόσος Peyronie: Όταν το πέος παρουσιάζει κλίση  thumbnail

Nόσος Peyronie: Όταν το πέος παρουσιάζει κλίση

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr:


Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης


      Σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στο Journal of Sexual Medicine από τον Δρ Raanan Tal, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή παρουσιάζουν συχνότερα νόσο Peyronie σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, στον οποίο η νόσος εμφανίζεται σε ποσοστό 3.2-8.9%.


      Η μελέτη έγινε σε ασθενείς του Memorial Sloan-Kettering Cancer Center που χειρουργήθηκαν για καρκίνο του προστάτη και που πριν τη ριζική προστατεκτομή είχαν εξεταστεί για πιθανή ύπαρξη νόσου Peyronie στο πέος τους. Επιπλέον οι ασθενείς δεν είχαν λάβει άλλης μορφής θεραπεία για τον καρκίνο πέραν του χειρουργείου. Η διάγνωση της νόσου Peyronie βασίστηκε στην κλινική εξέταση σε συνδυασμό με χορήγηση ενδοπεϊκής ένεσης για την αξιολόγηση της γωνίωσης που παρουσίαζε το πέος.      Συνολικά από τους 1,011 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 15,9% εμφάνισε νόσο Peyronie μετά τη ριζική προστατεκτομή. Οι 77 από αυτούς εμφάνισαν τη νόσο μέσα στον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο, οι 139 το δεύτερο χρόνο, ενώ άλλοι 161 μέσα στα τρία πρώτα χρόνια. Ο μέσος χρόνος από τη ριζική προστατεκτομή μέχρι την εμφάνιση της νόσου Peyronie ήταν 13,9 μήνες. Οι νεότεροι άνδρες και όσοι ανήκαν στη λευκή φυλή εμφάνισαν συχνότερα νόσο Peyronie από τους υπόλοιπους. Αντίθετα, παράγοντες όπως συνυπάρχοντα καρδιολογικά νοσήματα και η διατήρηση ή όχι των αγγειονευρωδών δεματίων στη ριζική προστατεκτομή δεν φάνηκε να επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου. Ο παθογενετικός μηχανισμός που ευθύνεται για το φαινόμενο είναι ακόμη ασαφής.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X