Αρχική / Ένοχη και η καλή χοληστερόλη
Ένοχη και η καλή χοληστερόλη thumbnail

Ένοχη και η καλή χοληστερόλη

Νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι δεν έχει μόνο η «κακή» χοληστερόλη το «προνόμιο» να φράζει τις αρτηρίες και να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, αλλά κάτι παρόμοιο μπορεί να κάνει ακόμα και η «καλή» χοληστερόλη, σε μερικές περιπτώσεις.


Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις ακριβείς χημικές αλλαγές που μετατρέπουν την «καλή» χοληστερόλη σε «κακή».Έτσι τώρα, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός νέου διαγνωστικού τεστ, αλλά και νέων φαρμάκων κατά της χοληστερίνης.


Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η HDL χοληστερόλη διατηρεί τις αρτηρίες ανοιχτές, εκδιώκοντας την «κακή» (LDL) που συσσωρεύεται σε αυτές και τις αποφράσσει, δημιουργώντας τις συνθήκες για να υποστεί το άτομο έμφραγμα ή εγκεφαλικό.


Ωστόσο οι επιστήμονες της  Cleveland Clinic ανακάλυψαν ότι όταν η HDL «κολλήσει» στα τοιχώματα των αρτηριών, γίνεται δυσλειτουργική και δρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι όταν κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα: αντί να προστατεύει από την στένωση των αγγείων, την προκαλεί.


Μέρος αυτής της μη-φυσιολογικής HDL απελευθερώνεται από τις αρτηρίες και επιστρέφει πάλι στο αίμα, όπου μπορεί να μετρηθεί και να χρησιμεύσει ως δείκτης επικινδυνότητας για την εμφάνιση κάποιου καρδιαγγειακού προβλήματος.


Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της μελέτης, τα αποτελέσματα  της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature Medicine» δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τις πρσπάθειες για να έχουμε υψηλή HDL και χαμηλή LDL. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X