Διαφέρει ο μισογυνισμός από τον σεξισμό;

Με αφορμή την κίνηση ενός αυστραλιανού λεξικού να αλλάξει τον ορισμό της λέξης  «μισογυνισμός»  θεωρώντας πως πλέον χρησιμοποιείται  σημαίνει «παγιωμένη προκατάληψη εναντίον των γυναικών», όχι απλά μίσος προς αυτές, η Naomi Wolf, πολιτικής αναλύτρια, φεμινίστρια και συγγραφέας του διεθνούς best seller «Vagina: A new Biography», τοποθετείται αναφορικά με την διαφορά σεξισμού και μισογυνισμού.

 Naomi Wolf

Διαφωνώ με την σκοπίμως παραποιημένη χρήση  λέξεων  η οποία κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες: ο σεξισμός δεν είναι το ίδιο πράγμα με τον  μισογυνισμό. Μπορεί κάποιος να συμπαθεί τις γυναίκες σε προσωπικό επίπεδο, αλλά συγχρόνως να υποστηρίζει μετά χαράς τις συστηματικές διακρίσεις σε βάρος τους (σεξισμός) ή να χρησιμοποιεί τα στερεότυπα των δύο φύλων εναντίον τους (σεξισμός). Λυπάμαι πολύ που στο λεξικό συγχωνεύονται οι δύο αυτοί όροι. Ο σεξισμός είναι για έναν μισογύνη ό, τι είναι ο αντισημιτισμός  για κάποιον που μισεί τους Εβραίους.  Κανένα από τα δύο δεν είναι αποδεκτό, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε και να κατανοούμε την ακριβή χρήση των λέξεων για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την αδικία.

Ο μισογυνισμός  έρχεται στην επιφάνεια στους  πολιτικούς αγώνες για το ρόλο των γυναικών, καθώς  ο έλεγχος των γυναικών είναι φανερό πως γίνεται εξατομικευμένα και παρεμβατικά. Στο θέμα του μισογυνισμού  εμπλέκεται η αμυγδαλή – το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθηματικών αντιδράσεων – υπάρχει βία και περιφρόνηση σε αυτό. Ένα δημόσιο πρόσωπο που βρίσκεται ενώπιον της εισαγγελίας  με την κατηγορία του βιασμού είναι ένοχος για σοβαρό και ασυγχώρητο σεξισμό. Το  κάνεις  αστεία για τον  βιασμό ή να υποτιμάς  τη ζημιά που προκαλεί στη γυναίκα  ως μέλος του Κογκρέσσου όπως έκανε πρόσφατα στις ΗΠΑ ο Todd Akin, ή το να νομοθετείς , όπως πάνω από μια τόσες πολιτείες στις ΗΠΑ, για την ύπαρξη διακολπικών ανιχνευτών  που είναι εντελώς άχρηστα ιατρικώς, απλά και μόνο για να τιμωρήσεις  σεξουαλικά τις γυναίκες για την επιλογή της άμβλωσης , αυτό είναι ο μισογυνισμός.

Σχετικά άρθρα