Τι είναι ο ηλεκτροβελονισμός και πώς βοηθά στη δυσκοιλιότητα  thumbnail

Τι είναι ο ηλεκτροβελονισμός και πώς βοηθά στη δυσκοιλιότητα

Άνθρωποι με σοβαρή χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να ανακουφιστούν από μια πιο σύγχρονη μορφή βελονισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Μετά από οχτώ εβδομάδες θεραπείας με ηλεκτροβελονισμό (electroacupuncture) – βελονισμό με ηλεκτρική διέγερση – οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής.


Ο ηλεκτροβελονισμός χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες που εισάγονται κάτω από το δέρμα και είναι συνδεδεμένες με συσκευή που στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στο σώμα.


Τα ευρήματα υποδηλώνουν μία ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή για ασθενείς που παρουσιάζουν δυσκολίες στη θεραπεία, είπαν αρκετοί γαστρεντερολόγοι.


"Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς εναλλακτικές θεραπείες που έχουν εξεταστεί σχολαστικά όταν πολλές από αυτές υιοθετούνται χωρίς να στηρίζονται σε στοιχεία" παρατηρεί ο Christopher Andrews αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Καναδά.


Ο Henry Parkman Καθηγητής Ιατρικής στην πανεπιστημιακή Σχολή Ιατρικής στη Φιλαδέλφεια σημειώνει "μοιάζει να είναι καλή θεραπεία για τους ατίθασους ασθενείς – όσους δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές ιατρικές μεθόδους".


Η μελέτη συμπεριέλαβε ανθρώπους με χρόνια, σοβαρή λειτουργική (functional) δυσκοιλιότητα. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δύσκολες, σπάνιες κενώσεις – όχι περισσότερες από δυο την εβδομάδα – που δεν οφείλονται σε άλλες ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα που μπορεί να παίρνουν, όπως οπιούχα παυσίπονα.


Για τις ανάγκες της έρευνας οι ερευνητές τυχαία κατέταξαν 1.075 ασθενείς σε ένα από δύο γκρουπ. Στους μισούς έγινε ηλεκτροβελονισμός με βελόνες που διαπέρασαν το μυικό επίπεδο του κοιλιακού τοιχώματος. Οι υπόλοιποι μισοί έλαβαν εικονικές θεραπείες με αβαθείς βελόνες σε σημεία που δε θεωρούνται θεραπευτικά στο βελονισμό (control group).


Βελονιστές σε 15 νοσοκομεία της Κίνας χορήγησαν τις κανονικές και τις εικονικές θεραπείες που συνίσταντο σε 28 συνεδρίες της μισής ώρας.


Σε περίοδο οχτώ εβδομάδων, 31% των ασθενών στο γκρουπ του ηλεκτροβελονισμού είχαν τρεις ή περισσότερες κενώσεις σε μια εβδομάδα κατά μέσο όρο. Μόνο 12% των ασθενών στο control group κατέκτησαν αυτό το επίπεδο ανακούφισης.


Κενώσεις από τρεις τη μέρα μέχρι τρεις την εβδομάδα θεωρούνται φυσιολογικές, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας.


Τα αποτελέσματα διήρκεσαν και μετά τη θεραπεία. Περίπου 38% των ασθενών που έλαβαν ηλεκτροβελονισμό ανέφεραν τρεις ή περισσότερες κενώσεις την εβδομάδα κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 εβδομάδων για επαναληπτικές εξετάσεις, σε σύγκριση με 14% των ασθενών σε εικονικές θεραπείες.


"Εκπλαγήκαμε όταν πρωτοείδαμε τα αποτελέσματα" αναφέρει η Jia Liu από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών στο Πεκίνο. Είναι μία από τους συγγραφείς και συντονίστρια της ομάδας έρευνας. Η ίδια επικεντρώνεται σε δύο πιθανές εξηγήσεις για τα αποτελέσματα μετά τη θεραπεία. Ο ηλεκτροβελονισμός έχει μια καλή επίδραση που διαρκεί – και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε εβδομαδιαίες κενώσεις κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για την περίοδο συμπληρωματικών εξετάσεων, όχι απλώς τελικά σημεία (end points) όπως πολλές προηγούμενες μελέτες. "Ο ηλεκτροβελονισμός χρειάζεται χρόνο για να δράσει και έφτασε στο υψηλότερό του σημείο την όγδοη εβδομάδα."


O Daniel Hsu, βελονιστής στη Νέα Υόρκη εξηγεί ότι ο βελονισμός είτε με παραδοσιακές βελόνες είτε με ηλεκτρική διέγερση λειτουργεί με δύο τρόπους. "Κάνει το σώμα να απελευθερώνει τα δικά του φυσικής προέλευσης παυσίπονα και το βοηθά να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα. Το στρες μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Ο βελονισμός στρίβει το διακόπτη στην απάντηση του σώματος 'φεύγω ή μένω να πολεμήσω', αποκαθιστώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες του όπως η κένωση."


Ενα πιθανό μειονέκτημα είναι η συχνότητα της παρέμβασης. Στους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα έγινε ηλεκτροβελονισμός τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα σε διάστημα οχτώ εβδομάδων, γεγονός που μπορεί να αποτελεί βάρος για κάποιους ανθρώπους, αναγνωρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας. Από την άλλη πλευρά, αφού τα αποτελέσματα διήρκεσαν για πολλές εβδομάδες ενδέχεται οι ασθενείς να μη χρειάζονται επαναλαμβανόμενη θεραπεία. Συμπληρωματικές μελέτες απαιτούνται για να εκτιμηθεί πιο μακροπρόθεσμη επίδραση, επισημαίνουν οι συγγραφείς.


Στις ΗΠΑ οι βελονιστές λειτουργούν με άδεια σχεδόν σε κάθε πολιτεία αλλά απαντώνται συχνότερα στις μεγάλες πόλεις, ιδίως στην Ανατολική και Δυτική Ακτή. Οι περισσότερες σχολές βελονισμού διδάσκουν ηλεκτροβελονισμό. Ούτε το Medicare ούτε το Medicaid καλύπτουν το βελονισμό αλλά κάποια προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης καλύπτουν ένα συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών. Σε διαφορετική περίπτωση οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους. Το κόστος διαφέρει από τον ένα βελονιστή στον άλλο – γενικά όμως μια συνεδρία κυμαίνεται από τα 60 στα 120 δολάρια.


H έρευνα δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στα Χρονικά Εσωτερικής Ιατρικής.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X