Καρκίνος του μαστού: Ποια γονίδια εμπλέκονται στη μετάστασή του;

Ισπανοί ερευνητές εντόπισαν τα γονίδια που εμπλέκονται στην λανθάνουσα ασυμπτωματική φάση των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Cell Biology.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Βιοεπιστήμης της Βαρκελώνης ρίχνει φως στην μοριακή βάση του τρόπου έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων και πως αυτή πυροδοτεί την εξάπλωση των μετασταστικών αλλοιώσεων.

Ο χρόνος που απαιτείται για να δώσει μετάσταση ο καρκίνος του μαστού ποικίλει μεταξύ των ασθενών και ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την λανθάνουσα ασυμπτωματική φάση.

Ο Ροτζέρ Γκομίς και οι συνεργάτες του εντόπισαν τα γονίδια που εμπλέκονται στην λανθάνουσα ασυμπτωματική βάση των μετάστασεων του καρκίνου του μαστού, μελετώντας οιστρογονοθετικούς όγκους, που είναι οι συχνότεροι, αφού αναλογούν στο 80% των περιπτώσεων.

Έτσι εντόπισαν την κινάση MSK1, έναν βασικό ρυθμιστή των αδρανών ή λανθανόντων μεταστάσεων. Χρησιμοποιώντας κλινικά δείγματα από ασθενείς, επιβεβαίωσαν ότι οι οιστρογονοθετικοί όγκοι του μαστού που δεν εκφράζουν την MSK1 σχετίζονται με τον κίνδυνο πρώιμης υποτροπής, ενώ εκείνοι που την εκφράζουν θα δώσουν μετάσταση αργότερα.

«Μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε τους υποκείμενους μηχανισμούς των μεταστάσεων και του χρόνου που απαιτεί αυτή η διαδικασία. Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά σε προκλινικά μοντέλα για τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα του μαστού να ξεφύγουν από τη λανθάνουσα κατάσταση», εξηγεί ο Δρ Γκομίς.

Οι ερευνητές ελπίζουν στο μέλλον ότι τα νέα αυτά στοιχεία θα βοηθήσουν με διττό τρόπο τις ασθενείς: πρώτον θα εντοπίζονται εκείνες με άμεσο κίνδυνο υποτροπής και αναλόγως θα γίνεται προσαρμογή της θεραπείας τους και δεύτερον, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν θεραπείες που θα μιμούνται τη δράση της κινάσης MSK1 που θα στοχεύουν την διατήρηση των μεταστατικών αλλοιώσεων σε λανθάνουσα ασυμπτωματική κατάσταση, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: www.in.gr

Σχετικά άρθρα