Γερμανία: Την Τρίτη οι υπογραφές για τον μεγάλο συνασπισμό

Οι αρχηγοί του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη συμφωνία για το νέο μεγάλο συνασπισμό, την Τρίτη, το πρωί, 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την «Rheinische Post».

Όπως προκύπτει από έγγραφο του εσωτερικού προγραμματισμού της ηγεσίας του SPD, το οποίο περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας του Ντίσελντορφ, προκύπτει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζέεχοφερ θα συναντηθούν την Τρίτη στις 9 το πρωί ( 10 ώρα Ελλάδος) στο Κοινοβούλιο / Μπούντεστακ, προκειμένου να υπογράψουν την συμφωνία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD».

Βεβαίως ο πονοκέφαλος του Μάρτιν Σουλτς θα συνεχιστεί καθώς η συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως τρεις βδομάδες.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται έως και σήμερα Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου. Το εσωτερικό έγγραφο του SPD προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις. Μεταξύ 15:00 και 17:00 η ώρα θα γίνει εσωκομματική ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας και από τις 18:00, μετά από από μια ωριαία σύσκεψη του SPD, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των συμμετασχόντων στον λεγόμενο μεγάλο, 19μελή, γύρο των τριών κομμάτων.

Μετά από αυτήν θα γίνει μία σύντομη ανακοίνωση των τριών προέδρων των κομμάτων (CDU/CSU/SPD) στο αίθριο των κεντρικών γραφείων του SPD, το κτίριο των οποίων φέρει το όνομα του Βίλι Μπραντ, αναφέρει επίσης η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Ο ‘Aρμιν Λάσετ, αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μιλώντας στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, δήλωσε πως «Αν αναλογισθεί κανείς τα κλίμα το οποίο επικράτησε χτες και έπειτα από όσα διαπραγματευτήκαμε, εάν το θέλουν όλοι είναι δυνατή η συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό σήμερα».

Σχετικά άρθρα