Παρατηρητήριο απέναντι από τα Ίμια κατασκευάζει η Τουρκία

Λίγα 24ωρα μετά το θερμό επεισόδιο με τον εμβολισμό πλοίου του ελληνικού Λιμενικού από τουρκικό, η Χουριέτ αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα ξεκινάει την κατασκευή παρατηρητηρίου στο νησί Τσαβούς, το οποίο απέχει μόλις 1 ναυτικό μίλι, δηλαδή περίπου 1.800 μέτρα.

Ειδικότερα, η Τουρκία άρχισε να χτίζει μια εγκατάσταση για τη διαμονή στρατιωτών και μία προβλήτα στο Τσαβούς, το οποίο έχει μήκος μόνο 300 μέτρα και πλάτος 70, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το πρακτορείο Dogan.

Στο παρατηρητήριο θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες, ώστε όλο το 24ωρο η τουρκική ακτοφυλακή να παρακολουθεί τη δραστηριότητα στα Ιμία, τις παραβιάσεις εδαφικής ακεραιότητας και να εμποδίζει τη διέλευση μεταναστών.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα σχεδιάζει την ανέγερση του παρατηρητηρίου εδώ και δυό χρόνια, αλλά ο σχετικός διαγωνισμός για τις εργασίες οριστικοποιήθηκε πρόσφατα.

Η Χουριέτ υπενθυμίζει ότι μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Μπινίλι Γιλντρίμ, μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο.

Προστίθεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις και να διατηρήσουν τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών.

Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο χωρών θα συγκεντρωθούν σε συνάντηση του ΝΑΤΟ τον Μάιο και θα συζητήσουν μέτρα για να μην κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις στην περιοχή, σύμφωνα με τον Γιλντρίμ.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα