Λαγκάρντ: Τον Αύγουστο τελειώνει το μνημόνιο, αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση

Υπό επιτήρηση εκτιμά ότι θα παραμείνει η Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Η κρίση που διήλθε η ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες. Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα, εάν ανησυχεί που η ευρωζώνη δεν χρειάζεται άλλο το ΔΝΤ, η Κρίστιν Λαγκάρντ εμφανίζεται ήρεμη. «Δεν υπηρετούμε μια περιοχή, αλλά 189 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι χώρες του ευρώ. Και εάν αυτές αποφασίσουν από κοινού, ότι θα συμμετέχουν σε άλλους μηχανισμούς κρίσης, είναι καθόλα εντάξει» απάντησε η ίδια.

Εξέφρασε δε την διαφωνία της με τις επικρίσεις που δέχτηκε το Ταμείο από ορισμένους στην Ευρώπη.

«Δεν θα το έλεγα», τονίζει. «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο, με την Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά εκεί όλα είναι δυσκολότερα».

Απαντώντας σε ερώτημα για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το Ταμείο υποθέτει ότι τον Αύγουστο το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει.

«Μπορώ να αντιληφθώ το ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε» ήταν η απάντηση της κ. Λαγκάρντ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η επικεφαλής του ΔΝΤ κάνει πολλές παραινέσεις προς τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει καλώντας την να στηρίξει την Ευρώπη και να προχωρήσει στο εσωτερικό σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα