Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ για το Σκοπιανό

Η εντατικοποίηση της συνεργασίας στον μεταναστευτικό τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τους Άνγκελα Μέρκελ, Μπόικο Μπορίσοφ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Βρυξέλλες.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει την απόλυτη στήριξή της προς την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό.

Μάλιστα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι η στήριξη αυτή είναι σαφής και δεδομένη.

Και οι τέσσερις παρευρισκόμενοι, άλλωστε, τόνισαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Στήριξη από την Μογκερίνι σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Μεταξύ των σημείων που συζητήθηκαν είναι η γερμανική και ευρωπαϊκή υλικοτεχνική υποστήριξη και ανθρώπινού δυναμικού για τη διαχείριση των συνόρων αλλά και υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Τη στήριξή της σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, που τόνισε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Συνάντηση με Μέρκελ και για το Σκοπιανό

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) κατά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα