Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά

Τα εξοπλιστικά θέματα βρίσκονται στην ημερήσια ατζέντα ωστόσο η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο μείζον θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτουτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και των επαφών που ο πρωθυπουργός είχε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερικά Μονγκερίνι παρείχαν την Παρασκευή σαφή στήριξη στην Αθήνα και στη Λευκωσία έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

«Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη», υπογράμμισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας της έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά στο τετ α τετ Τσίπρα – Μογκερίνι διήρκεσε μία ώρα, και τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η Τουρκία (Κύπρος, Αιγαίο, Ευρωτουρκικές σχέσεις) και τα δυτικά Βαλκάνια.

Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τις ισορροπίες στη σχέση της με την Τουρκία απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου Αθήνα και Λευκωσία έθεσαν το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο έστειλαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καλώντας παράλληλα στην Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα