Μέχρι 15 Μαρτίου οι προτάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα

«Χαρτί και μολύβι» πιάνουν από σήμερα 304 πιστοποιημένοι εκτιμητές που θα ορίσουν την εμπορική αξία των ακινήτων μας

«Χαρτί και μολύβι» πιάνουν από σήμερα 304 πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων, για να υπολογίσουν μέχρι 15 Μαρτίου την αξία της περιουσίας 7,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε χθες, με την απόφαση Τσακαλώτου που αναθέτει σε κάθε εκτιμητή συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, καθώς από την σχετική προκήρυξη προβλέπεται διορία 20 ημερών για να παραδώσουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι πριν τελειώσει ο Μάρτιος να έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι νέες αντικειμενικές τιμές, που θα ευθυγραμμίζονται με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες της κτηματαγοράς.

Στην απόφαση Τσακαλώτου αναφέρονται αναλυτικά τα πρόσωπα και οι εταιρείες εκτιμητών ακινήτων που θα υπολογίσουν τις νέες τιμές της εφορίας, για κάθε δημοτικό διαμέρισμα της χώρας.

Οι εκτιμητές (ανάμεσά τους και 6 εταιρίες) θα μοιραστούν συνολικά ως αμοιβή το ποσόν των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά μέσο όρο δηλαδή η αμοιβή διαμορφώνεται σε περίπου 8.200 ευρώ. Στην πράξη βέβαια, άλλοι θα έχουν περισσότερη δουλειά τις επόμενες 20 ημέρες και άλλοι λιγότερη. Κάποιοι θα εργαστούν για να βγάλουν μόνον μίας περιοχής τις νέες τιμές (πχ της Ζακύνθου) ενώ άλλοι αρκετές δεκάδες (κυρίως στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων και Ιωαννίνων). Στις περίπου 8.000 από τις συνολικά 10.000 Ζώνες, θα συνεργαστούν 3 ή 4 εκτιμητές ανά περιοχή, ενώ για τις υπόλοιπες μόλις δύο.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως έχει προνοήσει και για Δευτεροβάθμια Επιτροπή, που θα «φιλτράρει» τυχόν μεγάλες αποκλίσεις από τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα