Κλειστοί σήμερα οι παιδικοί σταθμοί – Διαμαρτυρία των εργαζομένων στη Βουλή

Να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των 4 ετών ζητούν η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, έξω από τη Βουλή.

Η πορεία προς τη Βουλή, όπου ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο οποίο περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη, θα ξεκινήσει το πρωί. Θα προηγηθεί συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11:30 έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη και της ΚΕΔΕ στις 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στο πλαίσιο αυτό οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όλης της χώρας δεν θα λειτουργήσουν. Στις περιπτώσεις που αιρετοί λάβουν απόφαση να μην κλείσουν τους παιδικούς σταθμούς, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για όλους τους εργαζόμενους των σταθμών, καθώς και πανελλαδική στάση εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης υποστηρίζουν ότι με την υλοποίηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης θα υποβαθμιστούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας σε αυτούς, ενώ σκοπεύουν να παραδώσουν στη Βουλή «χιλιάδες» υπογραφές γονέων που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου.

Για «ένα μετέωρο βήμα εκπαιδευτικής πολιτικής» κάνει λόγο σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τα κόμματα και τους γονείς ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών τονίζοντας ότι «παραβλέπει τη διεθνή πρακτική και τα επιστημονικά δεδομένα, θέτει εκτός διαλόγου τις οικογένειες, δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ηλικίας και αποφασίζεται μονομερώς για την εκπλήρωση συνδικαλιστικών αιτημάτων μιας μερίδας εργαζομένων».

Από την άλλη πλευρά το συντονιστικό των Νηπιαγωγών θεωρεί «οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη ζήτηση, γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης δομών. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποδόμησης και συρρίκνωσης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών από την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στο Νηπιαγωγείο. Αντιθέτως, υπάρχει ανάγκη ίδρυσης και νέων Παιδικών Σταθμών» αναφέρει το Συντονιστικό.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πολύωρη κινητοποίηση πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και τα συλλογικά τους όργανα, που θέτουν την απόσυρση του άρθρο ως «προαπαιτούμενο» για τη συμμετοχή τους στον διάλογο στον οποίο τους καλεί το υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα