Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – ΕΕ: Ο Τραμπ απειλεί με φόρους στα αυτοκίνητα και ο Γιούνκερ με μέτρα για Harley-Davidson, μπέρμπον και Levi’s

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – ΕΕ καλά κρατεί με τον πρόεδρο της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, να απειλεί πως θα επιβάλει δασμούς (και) στις εισαγωγές αυτοκινήτων, εάν η ΕΕ αυξήσει τους δασμούς σε βάρος αμερικανικών εταιρειών.

«Εάν η ΕΕ θέλει να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη τεράστιους δασμούς και (εμπορικούς) φραγμούς στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, εμείς απλά θα εφαρμόσουμε έναν δασμό στα αυτοκίνητά τους τα οποία ελεύθερα εισρέουν στις ΗΠΑ» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη δυσφορία του για το εμπορικό έλλειμμα, αποδίδοντάς το στις «”πολύ χαζές”» εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές μας».

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του (2016), ο Τραμπ επισήμανε ότι οι εμπορικές συμφωνίες καταλήγουν να δίνουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τον πλούτο «σε άλλες χώρες που μας εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια».

  • Η Αμερική αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά Ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Το 25% των εξαγωγών πάνε στις ΗΠΑ. Δεύτερη χώρα η Κίνα με ποσοστό 16%.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα υπογράψει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, οι οποίοι θα ισχύουν «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αντιδράσεις και αντίμετρα

Μία ημέρα μετά, η ΕΕ έκανε γνωστό πως προετοιμάζει αντίμετρα σε βάρος αμερικανικών προϊόντων και εταιρειών.

«Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi’s», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας» προειδοποίησε ο Γιούνκερ. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς», συνέχισε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατύπωσε με τη σειρά του την εκτίμηση ότι τα μέτρα υπέρ του προστατευτισμού που αναμένεται να λάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να ζημιώσουν και την αμερικανική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

Αντίδραση ήρθε και από την Κίνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ να δηλώνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα ζημιωθεί από αυτή την απόφαση, αλλά και εάν ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ κι άλλες χώρες.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνια, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι έτσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα