Σάλος από τις ρατσιστικές δηλώσεις βουλευτή της ΝΔ: «Απαγορεύω σε γύφτους να με ψηφίζουν», είπε ο Δαβάκης

Σάλο έχουν προκαλέσει οι ρατσιστικές δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Άμυνας Θανάση Δαβάκη κατά των Ρομά.

Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας σε εκδήλωση στον δήμο Σπάρτης κατά της παραβατικότητας, καταφέρθηκε κατά της κοινότητας των Ρομά.

«Όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας.

«Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται απ’ αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Για να μη λέμε για πολιτικές και φοβόμαστε και τις ψήφους και δεν συμμαζεύεται» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας πως «απαγορεύω σε οποιονδήποτε από αυτούς κι αν έχετε κανέναν γνωστό να του το πείτε αν με ψηφίζει να μην με ξαναψηφίσει. Από τους Αθίγγανους. Να μην με ψηφίσουν εμένα».

Ενοχλημένος ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται πολύ ενοχλημένος με τις δηλώσεις του Θανάση Δαβάκη και σύμφωνα με πηγές του κόμματος της Πειραιώς που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ζήτημα «ενδέχεται να έχει συνέχεια».

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

«Μέρα με τη μέρα η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη σύρεται όλο και πιο χαμηλά, από την ακροδεξιά της τάση, με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. να παρέμβει άμεσα, «ειδάλλως θα είναι συνυπεύθυνος».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις του κ. Δαβάκη προσβάλλουν συνολικά τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό και όχι μόνο τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας.

«Συγγνώμη από όσους έθιξα»

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον οδήγησαν να ζητήσει συγγνώμη δικαιολογώντας… τα αδικαιολόγητα: «Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα, ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Δαβάκης. «Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγγνώμη από όσους έθιξα» καταλήγει ο βουλευτής Λακωνίας.

«Ακόμα περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση»

Παρά τη «συγγνώμη» του βουλευτή Δαβάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε: «Ακόμα περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. κ. Δαβάκη.  Όσο για την δήλωση του ιδίου, αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις», σημειώνει το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Θεοδωράκης: Μιλούν αυτοί που περιθωριοποίησαν τους Έλληνες Ρομά

«Όσοι κυβέρνησαν τη χώρα θα έπρεπε να απαντήσουν γιατί περιθωριοποίησαν τους Έλληνες Ρομά (τσιγγάνους και γύφτους) – δεν νοιάστηκαν για τη μόρφωση των παιδιών τους και την ένταξή τους στην κοινωνία. Γι’ αυτά θα πρέπει να απολογηθούν και όχι να διαδίδουν σήμερα τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Το σχόλιο του ΚΚΕ

«Η προσπάθεια του βουλευτή της ΝΔ, Θ. Δαβάκη, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ούτε ακυρώνει τις ρατσιστικού χαρακτήρα δηλώσεις του ούτε κυρίως μπορεί να κρύψει ότι η ανοχή στο ρατσισμό και το φασισμό πηγάζει από τα ίδια τα κόμματα του συστήματος» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του βουλευτή.

 

Σχετικά άρθρα