Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για τους Έλληνες στρατιωτικούς: Το μήνυμα του Τσίπρα στην Τουρκία και η επικοινωνία με τον ΟΗΕ

Τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης θα περιμένει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα εξαντληθούν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα προκειμένου να υπάρξει αίσιο τέλος. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό και διπλωματικό επεισόδιο.

Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι την ανάγκη για προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα επικοινωνίας Τσίπρα – Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως έσχατη κίνηση.

Σε ό,τι αφορά την προκλητική στάση της Άγκυρας στην τουρκική ΑΟΖ, τονίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους να ακολουθήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα προκειμένου η Τουρκία να συνετιστεί.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Στο πλαίσιο διπλωματικών πρωτοβουλιών ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετέφερε στους ομολόγους του της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών και η άρνηση των τουρκικών αρχών να αποδεχτούν το ελληνικό αίτημα για την παραμονή τους στο ελληνικό προξενείο είναι και θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού, υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες εξέφρασε την αλληλεγγύη των χωρών μελών της ΕΕ στην Ελλάδα και την ελπίδα να υπάρξει ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Την ελπίδα για μία ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όλες οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως σε εκείνα της ΕΕ, προειδοποίησαν την Άγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. Η Άγκυρα θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνουν σε λίγο τα κόμματα στη Βουλή, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κράτηση των δύο στρατιωτικών ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύμη όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ζητώντας την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας ασφαλείς» ανέφερε, σε δήλωσή της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί το περιστατικό ως μέσο πίεσης προς τη χώρα μας. Να διασύρει το στράτευμα».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι πρόκειται για θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, καλώντας την κυβέρνηση να μην υποβαθμίσει το ζήτημα. «Η Τουρκία έχει επιλέξει πολιτική έντασης απέναντι στη χώρα μας. Απαιτείται ψυχραιμία, αλλά και εγρήγορση και αποφασιστικότητα» σημείωσε.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στη φυλακή της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα