«Νορβηγία»: Μια παράσταση-μελέτη ζωής και θανάτου στο Από Μηχανής Θέατρο

Ο αιώνιος φόβος του θανάτου και το άσβεστο πάθος για ζωή βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου «Νορβηγία» του πολυβραβευμένου Igor Bauersima που ανεβαίνει στο «Από Μηχανής Θέατρο».

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Α. Ζουγανέλη επανατοποθετεί τα όρια ανάμεσα στην εικονική πραγματικότητα και σ’ εκείνη που βιώνουμε. Πόσο έχουν επαναπροσδιοριστεί οι ηθικές αξίες σήμερα; Και τελικά ποιες είναι εκείνες οι συνθήκες που εντέλει επηρεάζουν τις αποφάσεις μας;

Η υπόθεση

Η Τζούλι και ο Όγκαστ, γνωρίζονται στο διαδίκτυο, τους συνδέει η αφέλεια, η παιδικότητα και η χωρίς επίγνωση άσβεστη δίψα τους για ζωή. Χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, αποφασίζουν να διασχίσουν ολόκληρη την Ευρώπη εξερευνώντας τις υψηλές συχνότητες του Αρκτικού κύκλου. Με μοναδικό σημείο επαφής τον αφελή εσωτερικό πόθο τους να τερματίσουν τις ζωές τους, ταξιδεύουν στο πιο απόκοσμο σημείο της Νορβηγίας. Στο απόλυτο λευκό του Τρόμσο σαν μία άλλη αλληγορία του καθαρτηρίου, διαπραγματεύονται έννοιες όπως αυτές της ύπαρξης και του θανάτου. Με μία σκηνή, τα backpacks τους και με μία κάμερα καταγράφουν τις πρώτες και -τελευταίες- ώρες που θα μοιραστούν κάτω από τον ήλιο του μεσονυκτίου. Τι είναι αυτό που τους σπρώχνει στον θάνατο και τι θα μπορούσε να τους κρατήσει στη ζωή;

«Μία παράσταση – προσεκτική μελέτη ζωής συνεπώς και θανάτου. Ένα φιλοσοφικό εγχειρίδιο για την αυτοχειρία. Τι διαχωρίζει την αυτοκτονία με την αυτοθυσία; Γιατί σπουδαίοι άνδρες της ιστορίας επέλεξαν την εκούσια αποπεράτωση της ζωής; Σε μία ιστορική αναδρομή στην πράξη της “εθελούσιας εξόδου” από αυτήν την ζωή συναντιούνται μέσα στο σπουδαίο κείμενο του Bauersima, πλαισιώνοντάς το, απόψεις σπουδαίων ανδρών που μελέτησαν το φαινόμενο της αυτοκτονίας. Πλάτωνας, Εμπεδοκλής, Ντοστογιέφσκι, Χέμινγουει, Μαγιακόφσκι, Παλαμάς, Λιαντίνης, Καραγάτσης, Κερτ Κομπέιν αποδομούν και καρατομούν τον αιώνιο ανθρώπινο φόβο για τον θάνατο και τον μετουσιώνουν σε δίχως τέλος και δίχως αρχή, θέληση για έρωτα και ζωή», σημειώνει ο σκηνοθέτης Α. Ζουγανέλης.

Συντελεστές
Πρωτότυπο κείμενο:  Igor Bauersima,
Μετάφραση – Δραματουργία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Α. Ζουγανέλης

Διανομή:
Julie – Μαρία Παπαφωτίου
August – Σταύρος Λιλικάκης
Stage Construction-Stage Decoration/Wardrobe: Δώρα Τουρβά,

Σχεδιασμός Φωτισμών Νύσος Βασιλόπουλος,
Sound Design – Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Μάνος Κουρκούλης,
Χορός – Κίνηση: Αγγελική Χατζή,
Κατασκευές – Props: Jakob Traxlmayr
Φωτογραφίες: Daniel Βορεάκος,
Οπτική επικοινωνία: Εμμάνουελ Παπακορδάτος
Επιπλέον φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής
Video Installation – Video Mapping: Γιάννης Σκουλιδάς
Σκηνοθεσία προτζέκτορα: Α.Ζουγανέλης- Δώρα Τουρβά
Σύνθεση προτζέκτορα: Γιάννης Σκουλιδάς
Επιλογή τραγουδιών: Α. Ζουγανέλης – Αγγελική Χατζή

Info
Από 14 Μαρτίου
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.15
Διάρκεια: 105’’

Από Μηχανής Θέατρο
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Τηλ.: 210 5232097
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12 €, μειωμένο 7 €

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X