Οι ταινίες της εβδομάδας

Η Αλίσια Βικάντερ στις νέες περιπέτειες της Λάρα Κροφτ, η Σαρλίζ Θερόν σε μια κωμική περιπέτεια και το βραβευμένο οικογενειακό δράμα του Ξαβιέ Λεγκράν στο Φεστιβάλ της Βενετίας είναι τα φαβορί αυτής της εβδομάδας.

Μετά τον Χωρισμό

Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Λεγκράν
Πρωταγωνιστούν: Ντενίς Μενοσέ, Λεά Ντρουκέρ, Τομάς Γκιοριά

Μετά το διαζύγιό τους, η Μίριαμ και ο Αντουάν παίρνουν κοινή επιμέλεια του γιου τους Ζουλιάν, παρά την αντίθεση της Μίριαμ. Ο Αντουάν, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τον χωρισμό, καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει κοντά της. Όμηρος, μεταξύ ενός πατέρα που δεν έχει όρια και μιας φοβισμένης μητέρας, ο Ζουλιάν θα φτάσει στα άκρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί το χειρότερο. Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας και Βραβείο Καλύτερης πρώτης ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας για τον Ξαβιέ Λεγκράν.

 

Πρόσωπα & Ιστορίες

Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά, JR
Σενάριο: Ανιές Βαρντά, JR

Το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά και του JR. Συγγενικές ψυχές, η θρυλική Ανιές Βαρντά και ο νεαρός καλλιτέχνης JR μοιράζονται το πάθος για τις εικόνες και πώς αυτές δημιουργούνται, παρουσιάζονται και μοιράζονται. Μαζί, ταξιδεύουν σε χωριά της Γαλλίας στο φορτηγό – φωτογραφικό θάλαμο του JR, συναντούν ντόπιους, καθημερινούς ανθρώπους, μαθαίνουν τις ιστορίες τους και δημιουργούν τεράστια πορτρέτα τους. Οι φωτογραφίες τοποθετούνται σε τοίχους σπιτιών, σε αχυρώνες, σε εργοστάσια, ακόμα και σε τρένα, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη φύση και την ιστορία όσων φωτογραφίζουν, αλλά και των ίδιων των δημιουργών.

 

Ένας Ξένος στην Πόλη

Σκηνοθεσία: Νας Ετζερτον
Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Ογέλοουο, Σαρλίζ Θερόν, Τζόελ Ετζερτον, Αμάντα Σέιφριντ, Θάντι Νιούτον, Σαρλίτο Κόπλεϊ

Ένα χιουμοριστικό φίλμ με τη Σαρλίζ Θερόν. Ο Χάρολντ είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Είναι ένας πιστός σύζυγος και αφοσιωμένος υπάλληλος μιας φαρμακευτικής εταιρείας που πρόκειται να μπει στο χρηματιστήριο. Η δουλειά του, ο γάμος του και η ζωή του ολόκληρη θα τεθούν υπό αμφισβήτηση όταν, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στο Μεξικό, ο ίδιος θα βρεθεί σε κίνδυνο. Πισώπλατα μαχαιρώματα από αδίστακτα αφεντικά, βαρόνοι ναρκωτικών και μυστικές αποστολές είναι μερικά από όσα έχει να αντιμετωπίσει καθώς περνά τα όρια της νομιμότητας κι από φιλήσυχος πολίτης γίνεται καταζητούμενος εγκληματίας! Είναι έξω από τα νερά του – ή μήπως μέσα σε αυτά;

 

Tomb Raider: Lara Croft

Σκηνοθεσία: Ρόαρ Ουτχαουγκ
Πρωταγωνιστούν: Αλίσια Βικάντερ, Ντόμινικ Γουέστ, Γουόλτον Γκόγκινς, Ντάνιελ Γου

Τις νέες περιπέτειες της Λάρα Κροφτ ενσαρκώνει η βραβευμένη με Όσκαρ Αλίσια Βικάντερ, παίρνοντας τα ηνία από την Ατζελίνα Τζολί. Η Λάρα Κροφτ είναι η ατίθαση κόρη ενός εκκεντρικού εξερευνητή, ο οποίος εξαφανίστηκε, όταν εκείνη ήταν ακόμα στην εφηβεία. Στα 21 της πια, χωρίς κάποιο ουσιαστικό νόημα ή σκοπό στη ζωή της, η Λάρα περνάει τις μέρες της διασχίζοντας τους δρόμους του Ανατολικού Λονδίνου με το ποδήλατό της, ως κούριερ. Αποφασισμένη να χαράξει τη δική της πορεία, αρνείται τα σκήπτρα της παγκόσμιας αυτοκρατορίας του πατέρα της με το ίδιο πάθος που αρνείται να αποδεχθεί τον θάνατό του. Επτά χρόνια μετά την εξαφάνισή του, η Λάρα θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο που περιβάλλει το θάνατό του και ξεκινάει για τον τελευταίο γνωστό προορισμό του πατέρα της: έναν τύμβο σε ένα μυθικό νησί. Το ρίσκο για τη Λάρα είναι τεράστιο, καθώς – ενάντια σε κάθε πιθανότητα και με μοναδικό όπλο το πολυμήχανο μυαλό της, την τυφλή πίστη της και το ατίθασο πνεύμα της – θα πρέπει να μάθει να ξεπερνά τα όριά της, ταξιδεύοντας προς το άγνωστο. Αν καταφέρει να επιζήσει της επικίνδυνης αυτής περιπέτειας, τότε ίσως ανοιχτεί μπροστά της μια νέα ζωή, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο Tomb Raider.

 

Ο Θεριστής

Σκηνοθεσία: Μαρίν Φρανσέν
Πρωταγωνιστούν: Πολίν Μπουρλέτ, Ζεραλντίν Παϊλάς, Αλμπάν Λενουάρ, Φρανσουάζ Λεμπρούν

Η Βιολέτ είναι σε ηλικία γάμου το 1852, όταν ξαφνικά όλοι οι άνδρες του χωριού αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν λόγω του πολέμου. Οι γυναίκες περνούν μεγάλο διάστημα απομονωμένες, κάνοντας όλες τις εργασίες μόνες τους, και παίρνουν έναν όρκο: εάν εμφανιστεί κάποιος άνδρας, θα είναι για όλες τους. Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν για την Μαρίν Φρανσέν.

 

Τυφλή Αγάπη

Σκηνοθεσία: Ναόμι Καβάσε
Πρωταγωνιστούν: Μασατόσι Ναγκάσε, Αγιάμε Μισάκι, Τατσούγια Φούτζι

Η Μισάκο κάνει ηχητικές αποδόσεις σε ταινίες για άτομα με προβλήματα όρασης. Σε μια προβολή, συναντά τον Νακαμόρι, έναν παλιό φωτογράφο ο οποίος χάνει αργά την όρασή του. Η Μισάκο σύντομα ανακαλύπτει τις φωτογραφίες του Νακαμόρι, οι οποίες θα την φέρουν πίσω στο παρελθόν της. Μαζί, θα μάθουν να βλέπουν τον κόσμο πιο λαμπερό και φωτεινό. Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο 70ο Φεστιβάλ Καννών για την Ναόμι Καβάσε και την ερωτική της ιστορία.

 

Sideway

Σκηνοθεσία: Ταϊφούν Πιρσελίμογλου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Πρωταγωνιστούν: Τανσου Μπιτσέρ, Ναλάμ Κουρουκίμ, Τανέρ Μπιρσέλ

Ο Νίκος Κυπουργός υπογράφει τη μουσική για τη νέα κοινωνική αλληγορία του Ταϊφούν Πιρσελίμογλου. Ένας νεαρός άνδρας φτάνει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Eνα παράξενο καράβι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά, ένας διαπεραστικός ήχος που ακούγεται παντού, φωτιές, αγνοούμενοι και άλλες περίεργες ενδείξεις, οδηγούν τους κατοίκους της να πιστεύουν οτι έρχεται η μέρα της κρίσης. Οι φήμες ξεδιπλώνουν ιστορίες που ξεπερνούν την φαντασία του. Σύντομα θα γίνει μάρτυρας μιας βίαιης δολοφονίας. Oλα ανατρέπονται όταν η νοσοκόμα της πόλης, με την οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση, θα ανακαλύψει ένα περίεργο σημάδι στην πλάτη του. Η φήμη διαδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Μήπως είναι ο Μεσσίας που όλοι περιμένουν;

 

Τα Μυστήρια της Σικελίας

Σκηνοθεσία: Φάμπιο Γκρασαντόνια, Αντόνιο Πιάτσα
Πρωταγωνιστούν: Γιούλια Γεντλικόφσκα, Γκαετάνο Φερνάντεζ, Κορίν Μουσαλάρι, Αντρέα Φαλζόνε

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’90, σε ένα απομονωμένο χωριό της Σικελίας. Μια μέρα ο 13χρονος Τζουζέπε εξαφανίζεται. Το χωριό δεν αντιδρά. Οι Αρχές εγκαταλείπουν τις προσπάθειες αναζήτησής του. Η Λούνα, η συμμαθήτριά του, που είναι δειλά ερωτευμένη μαζί του, αποφασίζει να σπάσει την σιωπή που καλύπτει την εξαφάνιση του φίλου της, ακόμη κι αν κάποιοι πιστέψουν ότι έχασε τα λογικά της. Για να τον βρει όμως, θα πρέπει να βουτήξει στα σκοτεινά νερά της κοντινής λίμνης, να ρισκάρει την ίδια της τη ζωή στο σκοτεινό κόσμο όπου ο φίλος της φυλακίστηκε. Το σκηνοθετικό δίδυμο των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα επιστρέφει μετά το Salvo με ένα παραμύθι που θυμίζει τους αδερφούς Γκριμ.

 

Πηγή: elculture.gr

Σχετικά άρθρα