Κλιμακώνεται η ένταση στη Μεσόγειο – Πλοίο της ExxonMobil φτάνει στην Κύπρο

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς το πλοίο Μed Surveyor, συμφερόντων της ExxonMobil, κατευθύνεται προς την Κυπριακή ΑΟΖ, και συγκεκριμένα προς το Οικόπεδο 10.

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν με τις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις του δείχνει να θέλει να αποκοπεί από τους διεθνείς «παίκτες» και να παίξει μόνος του το ρόλο του «χωροφύλακα» της περιοχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύουν περίοδο κακών σχέσεων με την Τουρκία και δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης με την Άγκυρα.

Η Τουρκία επιδιώκει στρατηγικά να διαμορφώσει ένα άξονα για έλεγχο από τη Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο μέχρι τη Συρία. Στην Αφρίν τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν, χωρίς καμία αντίδραση, ενώ συντηρεί ανενόχλητα κλίμα έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι σαφές πως δεν διανοίγονται προοπτικές για νέα προσπάθεια, καθώς τα μηνύματα από την Άγκυρα είναι άκρως αρνητικά.

Στην ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα Hellas Journal, η εταιρεία ExxonMobil έχει επίσημα ξεκινήσει τις έρευνες στην εν λόγω περιοχή, ενώ ένα δεύτερο πλοίο της πετρελαϊκής εταιρείας βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού.

Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου βρίσκεται το τεμάχιο στο οποίο ερευνά η αμερικανική εταιρεία.

Ισχυρή δύναμη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμη να προφυλάξει το ερευνητικό πλοίο από τυχόν ενόχληση των Τούρκων.

Οι ΗΠΑ έχουν στην περιοχή τέσσερα πολεμικά πλοία της ομάδας “Iwo Jima”, η οποία περιλαμβάνει τρία αμφίβια πολεμικά πλοία και ένα ακόμη που μεταφέρει την 26η θαλάσσια μονάδα δύναμης 2.500 πεζοναυτών, ενισχύοντας τη δύναμη του έκτου στόλου του αμερικανικού ναυτικού που αποτελείται από πέντε ακόμη πολεμικά πλοία.

Η ναυαρχίδα του ομίλου, το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima, είναι εφοδιασμένη με ελικόπτερα επίθεσης Cobra, αεροσκάφη εδάφους AV-8 Harrier και αεροσκάφη MV-22 Osprey.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα