Παππάς: «Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος»

Πλήθος επιστημονικού κόσμου, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, μαθητές και εκπαιδευτικοί, βουλευτές κ.α. παρέστησαν στην σημερινή παρουσίαση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Στον χαιρετισμό του ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι «μιλάμε με αίσθημα ευθύνης για την σημερινή ημέρα καθώς ο διαστημικός τομέας μπορεί να ισχυροποιήσει τη χώρα κάνοντάς την πιο παραγωγική και αυξάνοντας πολλαπλώς το εκτόπισμά της». Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και προσωπικά τον γγ Β. Μαγκλάρα για την «ασταμάτητη προσπάθεια» για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου «για το οποίο έχουμε το κάθε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι».

«Η χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, καθώς διαθέτει έμπειρους επιστήμονες, στελεχιακό δυναμικό με μεγάλο βάθος και παρά τις δυσκολίες που βίωσε μπορεί όχι μόνο να επανακάμψει αλλά να κάνει όλους να μιλούν περήφανα για αυτήν. Επαναφέραμε στη δημόσια σφαίρα τις τεχνολογίες αιχμής και έχουμε χρέος όλοι να ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε τον λαό μας για τα πολλαπλά οφέλη του διαστήματος τα οποία αποτυπώνονται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σε ιατρικές εφαρμογές, στην εξ αποστάσεων εκπαίδευση, στην γεωργία ακριβείας, και φυσικά στην άμυνα», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αφού ευχαρίστησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του ΕΛΔΟ, τόνισε ότι η πληροφορία και οι ασφαλείς επικοινωνίες είναι τα καλύτερα όπλα στο πεδίο της αποτροπής και η Ελλάδα πλέον διαθέτει έναν διαστημικό φορέα που θα αξιοποιήσει στο έπακρο αυτές τις δυνατότητες. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε ακόμη για την οικονομική πτυχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας καθώς η ίδρυση του ΟΛΔΕ θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις αφού μιλάμε για έναν τομέα με παγκόσμιο τζίρο ύψους 200 δισ. ευρώ και με επταπλάσιες επιστροφές για κάθε 1 ευρώ επένδυσης. Η διάχυση των συγκεκριμένων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτό που όλοι πρέπει να βάλουμε στόχο, υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νόμου 4508, σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, και μέσω του δημόσιου διαλόγου τον οποίο αξιοποιήσαμε στο έπακρο, σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το καταστατικό του Οργανισμού και ξεκινά και επισήμως η λειτουργία του, στελεχωμένος με Έλληνες επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες τις οποίες και ευχαρίστησε. «Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος», επανέλαβε ο Ν. Παππάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα