«Η απολογία της Μαρί Κιουρί» στο Θέατρο Σταθμός

Το Θέατρο Σταθμός φιλοξενεί από τις 9 Μαρτίου τη θεατρική παράσταση​ «Η απολογία της Μαρί Κιουρί» σε κείμενο και μουσική της Ευσταθίας και σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή.

Η άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας. Τα όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη, οι έρωτες και η σχέση με τις κόρες της.

Ένα ερωτικό σκάνδαλο, στο Παρίσι του 1911, γίνεται αφορμή για να κινδυνέψει μια επιστήμονας, να μην πάρει ένα Νόμπελ. Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πωλ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της, Πιέρ Κιουρί και παντρεμένος.

Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή της, του Νόμπελ Χημείας και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας την μεγαλειώδη προσφορά της. Αυτό το πραγματικό γεγονός, γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα. Εκεί διεξάγεται η φανταστική δίκη της Μαρί και της δίνεται η ευκαιρία για μια απολογία. Και η καλύτερη απολογία δεν είναι άλλη από τη διήγηση της ζωής της.

Τα πρώτα χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόνη, η ραδιενέργεια, το πρώτο Νόμπελ… Η Μαρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση τη δική της προσωπική ιστορία αποδεικνύοντας πως ο δρόμος των ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το κείμενο της Ευσταθίας παίρνει ως αφορμή τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, που είναι γραμμένη από την κόρη της Εύα, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας, που αναδεικνύουν, με ευαισθησία, τις άγνωστες πτυχές μιας θηλυκής προσωπικότητας (ερευνήτριας, επαγγελματία, συζύγου, μητέρας, ερωμένης), που μας αφορά ακόμη και σήμερα. Μια γυναίκα, που ήδη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, προσπάθησε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα που η κοινωνία θέλησε για την ίδια.

Συντελεστές

ΚείμενοΜουσική: Ευσταθία
Δραματουργική επεξεργασίαΣκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή ​
Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου​
Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Επιστημονική Σύμβουλος: Παρή Ράπτη

Στο ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη. Μαζί της​, η ηθοποιός Αγγελική Πασπαλιάρη και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου.​ ​

Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύουν η Πένυ Μπαλτατζή και η Ευσταθία. ​

Διάρκεια: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Παραγωγή​: Τέχνης Πολιτεία (Αναστασία Παπαγεωργίου)
Επικοινωνία : BrainCo S.A. (Σταυρούλα Κεντιέ)

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία: Εως: 31/03/2018

Κάθε Παρασκευή στις 21:00 και κάθε Σάββατο στις ​18:00

Τοποθεσία: Θέατρο Σταθμός Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα

Eισιτήρια: Κανονικό: 12€ | Μειωμένο:: 10€ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65) | Ανέργων: 5€

Προπώληση: www.viva.gr | Δυνατότητα ομαδικών κρατήσεων με χαμηλότερο αντίτιμο (επικοινωνία στο [email protected])

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 2114036322

 

Πηγή: culturenow.gr

Σχετικά άρθρα