Έχω κιρσούς. Πρέπει να θεραπευτούν πριν μείνω έγκυος;

Έχω κιρσούς και μου είπαν ότι πρέπει να τους θεραπεύσω πριν μείνω έγκυος. Ισχύει αυτό;

Στο ερώτημά σας απαντά ο αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εγκυμοσύνη επιβαρύνει προϋπάρχοντες κιρσούς που πιθανώς να μην έχουν γίνει αντιληπτοί από τον ασθενή, αλλά δεν τους προκαλεί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η γυναίκα πρέπει να εφησυχάσει, γιατί η εγκυμοσύνη αποτελεί έναν από τους πλέον βασικούς παράγοντες ανάπτυξης κιρσών, με κύριες αιτίες επιβάρυνσης της φλεβικής λειτουργίας την αύξηση του όγκου αίματος με το 80% του πλεονάζοντος να αποθηκεύεται στα πόδια με τις φλέβες να διατείνονται, την έκκριση των οιστρογόνων που αδυνατίζει το φλεβικό τοίχωμα, αλλά και την πίεση που ασκεί το έμβρυο στην πύελο.

Η εμφάνιση των κιρσών μπορεί να εκδηλωθεί και από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, αλλά σίγουρα οι κιρσοί αυτοί προϋπήρχα, πιθανώς σε αρχικό στάδιο και δεν είχαν τύχει θεραπευτικής αντιμετώπισης. Στη φάση αυτή ενδεχόμενα η γυναίκα να παρατηρήσει μια ξαφνική επιβάρυνση της εικόνας των κιρσών της, η θεραπευτική αντιμετώπιση των οποίων σαφώς και θα γίνει ολοκληρωμένα μετά το πρώτο τρίμηνο από τον τοκετό.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφεθούν οι κιρσοί, μέχρι να ολοκληρώσει η γυναίκα τον οικογενειακό της προγραμματισμό, γιατί αυτό ενδεχόμενα να τους επιβαρύνει σημαντικά και ταυτόχρονα να αυξηθεί αναίτια ο κίνδυνος ανάπτυξης θρομβοφλεβίτιδας σε κάποια από τις δύο επόμενες εγκυμοσύνες της, με  πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται οριστικά με 100% αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο του ενδοαυλικού laser χωρίς επιπλοκές.

Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη, πραγματοποιείται χωρίς γενική αναισθησία και οι ασθενείς κινητοποιούνται και περπατούν αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης, με επιστροφή στην καθημερινότητά τους ακόμη και την επόμενη μέρα, έχοντας ως μόνη υποχρέωση για τις επόμενες δύο εβδομάδες από την επέμβαση να φορούν ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και να μη σηκώνουν βάρη.

 

Σχετικά άρθρα