Ανατροπές σε ΕΝΦΙΑ και 21 φόρους φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση με τις νέες αντικειμενικές αξίες προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές και… υπερβολικές αυξήσεις σε συγκεκριμένες “ακριβές” περιοχές στον ΕΝΦΙΑ και άλλους 21 φόροι που βαρύνουν το ακίνητο.

Οι αξιολογήσεις των 220 ιδιωτών εκτιμητών φέρνουν τα πάνω κάτω τόσο στον ΕΝΦΙΑ, όσο και σε 21 άλλους φόρους που βαρύνουν το ακίνητο.

Με βάση τις εκτιμήσεις, στις λαϊκές περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στον Ασπρόπυργο, στα Άνω Λιόσια, οι τιμές ζώνες αναμένεται από τα 500-550 ευρώ να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% στα 600 -650 ευρώ, φέροντας αυξήσεις στο ΕΝΦΙΑ που φτάνει το 35% – 40% λόγω της αρχικής διάρθρωσης των συντελεστών του φόρου. Ανάλογες βέβαια θα είναι οι αυξήσεις σε φόρους μεταβίβασης δωρεών και γονικών παροχών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί για τον προσδιορισμό του βασικού φόρου των ακινήτων ειδικά για τις λαϊκές περιοχές.

Ανάλογα, μεγάλες αυξήσεις θα υπάρξουν και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας (Κουκάκι, Πετράλωνα), αλλά και των νοτίων προαστίων (Γλυφάδα, Καβούρι, Βάρκιζα) όπου λόγω της εκτεταμένης χρήσης του θεσμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές είναι αυξημένες από 15% έως και 30% σε σχέση με τις σημερινές αντικειμενικές, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ που φτάνουν και το 40%.

Σε πολλές νησιωτικές περιοχές, ειδικά για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, οι τιμές των αξιολογητών είναι αυξημένες έως και 30% ακόμη και για κατοικίες των κατοίκων των νησιών καθιστώντας ασύμφορη την ιδιοκατοίκηση αν υπολογίσει κανείς το σύνολο του ΕΝΦΙΑ και των 21 φόρων με τους οποίους είναι φορτωμένο το ακίνητο.

Το πρόβλημα με τα νησιά είναι ότι μαζί με τις τουριστικές συμπαρασύρονται και οι λιγότερο τουριστικές περιοχές.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει αναλάβει να φέρει το εισπρακτικό αποτέλεσμα των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ λειαίνοντας τις κορυφές που διαμορφώνουν τις τιμές σε κάθε περιοχές.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Οι εναλλακτικές εντάσσονται σε εικονικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ ώστε να προκύψει το ίδιο αποτέλεσμα με άλλους συντελεστές. Πάντως ο χρόνος είναι εξαιρετικά σύντομος για μεταβολές του ΕΝΦΙΑ.

Αν δεν υπάρξει μια πολιτικά αποδεκτή λύση ως τις αρχές Απριλίου δεν αποκλείεται και η φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να γίνει με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές (αυτές που ίσχυαν από 1/1/ 2018 ) ώστε να υπάρχει χρόνος για διορθώσεις μέχρι να προσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2019.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα