30 χρόνια Πυξ Λαξ σε καλοκαιρινή περιοδεία!

Οι Πυξ Λαξ γιορτάζουν 30 χρόνια και έρχονται το καλοκαίρι, για να κάνουν το μέλλον μια μεγάλη γιορτή σε 5 πόλεις της Ελλάδας!

Είναι γεγονός: Οι Πυξ Λαξ επιστρέφουν για να γιορτάσουν 30 απίστευτα χρόνια από την ίδρυσή τους. Έρχονται από το παρελθόν, φέρνοντας άπειρη αγάπη για να την προσφέρουν στο μέλλον μας, στήνοντας μεγάλες συναυλίες- γιορτές, αφιερωμένες στους χιλιάδες οπαδούς τους.

Γιατί, «οι παλιές αγάπες» δεν χάνονται ποτέ και επιστρέφουν όταν τις χρειαζόμαστε, για να μας δώσουν ξανά ζεστασιά και φως!

Τα 30 χρόνια από την ίδρυση του γκρουπ είναι μια αφορμή για γιορτή! Μια γιορτή με όλους εσάς που κάνατε τους Πυξ Λαξ, ότι ήταν, είναι και θα είναι για τη μουσική της χώρας μας. Την πιο δημοφιλή και επιδραστική μπάντα στην ελληνική μουσική σκηνή.

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε λοιπόν, με όπλο τις μουσικές και τα τραγούδια που αγαπήσαμε, δεν θα μπορούσε μια μπάντα όπως οι Πυξ Λαξ να μην παρέμβει με διάφορους τρόπους, όπως ξέρει και μπορεί.

Το όνομά τους στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει «με κλωτσιές και με μπουνιές». Έτσι εισέβαλαν στα ελληνικά μουσικά δεδομένα της εποχής, και άλλαξαν για πάντα την ελληνική μουσική. Με ορμή και πάθος ενός μαχητή, μοναχικού στην αρχή αλλά με ένα ολόκληρο στρατό φανατικών οπαδών στο τέλος!

Οι Πυξ Λαξ, είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση από οποιαδήποτε άλλο συγκρότημα στην ελληνική μουσική σκηνή, κάτι που προκύπτει όχι μόνο από τις πωλήσεις των album τους, αλλά και από τη συνολική τους πορεία.

Είναι ένα ιστορικό συγκρότημα το οποίο διέγραψε μία πορεία, που στιγμάτισε την ελληνική νεολαία, αλλά και όλους τους «ανησυχούντες» των ‘90s και δημιούργησε τη δική του σχολή, την οποία ακολουθούν πιστά πολλά συγκροτήματα τα τελευταία χρόνια.

Το 1988 δύο παιδικοί φίλοι από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, έφτιαξαν μια μπάντα, που την επόμενη χρονιά μετονομάστηκαν σε Πυξ Λαξ. ΤΟ 1989 έδωσαν ηχογραφημένα τραγούδια τους στον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ. Αυτό ήταν! Υπέγραψαν συμβόλαιο και το 1990 βγαίνει η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τι άλλο να πεις πιο απλά». Ήχος πρωτότυπος, που κινείται μεταξύ του rock, της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, δίνοντας φρέσκια πνοή στις παλιομοδίτικες rock συνταγές των 1980s.

Το 1991 κυκλοφορούν το «Ζόρικοι καιροί», που περιλαμβάνει το «Πούλα με» και το 1993 το «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί», που περιλαμβάνει το τραγούδι «Άσ’ τη να λέει» με τον Βασίλη Καρρά, μία ανατρεπτική συνεργασία, που ξάφνιασε με την τόλμη και την πρωτοτυπία της. Με τα χρόνια, το συγκρότημα περιοδεύει, αναπτύσσει μια στενή και πιστή σχέση με το κοινό του, μια σχέση σχεδόν ερωτική, που σημαδεύεται από χιλιάδες εισιτήρια και πωλήσεις δίσκων. Το κοινό ποτέ δε σταμάτησε να ακολουθεί πιστά αυτούς τους ιδιότυπους «πρίγκιπες» που ανταπέδιδαν με γενναιοδωρία και καλές μουσικές.

Το 1996, επιλεγμένα κομμάτια από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη οι «Παλιές Αγάπες Πάνε στον Παράδεισο», έγιναν στίχοι για το ομότιτλο τραγούδι των Πυξ Λαξ, από το άλμπουμ «Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες». Το 1998 κάνουν περιοδεία στη Βρετανία και για πρώτη φορά Έλληνες καλλιτέχνες καταφέρνουν να κάνουν τέσσερις sold-out εμφανίσεις. Ακολουθούν album που γίνονται πλατινένια και περιέχουν κλασικά πλέον τραγούδια όπως το «Μία συνουσία μυστική», «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις» και γράφουν μουσική για την ταινία «Μοναξιά μου όλα». Το 1999 κυκλοφορούν το «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;» ένα album που γίνεται τρεις φορές (!) πλατινένιο και περιέχει τραγούδια καινούργια και κομμάτια από live εμφανίσεις τους.

Οι Πυξ Λαξ δεν επαναπαύτηκαν στη δόξα τους, δεν έμειναν στα γνωστά μονοπάτια, προχώρησαν σε συνεργασίες με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αλλά και τους Κορσικάνους I Muvrini, τον Marc Almond, τον Eric Burdon (από τους Animals) και τον μοναδικό Sting!

Το 2003 κυκλοφορούν το «Χαρούμενοι στην Πόλη των Τρελών», ένα album που μοιράζονται ερμηνευτικά με καλλιτέχνες όπως ο Ψαραντώνης, η Μελίνα Τανάγρη, ο Gordon Gano, ο Steve Wynn και ο Marc Almond.

Το 2004, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, οι Πυξ Λαξ ανακοινώνουν ότι το συγκρότημα διαλύεται. Τότε, θεώρησαν ότι ένας κύκλος έκλεισε, ένιωσαν ότι μετά τον Eric Burdon δεν υπήρχε κάτι άλλο να κάνουν. Έτσι, η συναυλία τους που γίνεται στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004 στο θέατρο του Λυκαβηττού, ηχογραφείται και κυκλοφορεί σε άλμπουμ με τον τίτλο «Τέλος». Οι Πυξ Λαξ αποχαιρετούν το κοινό τους, για να μην αναγκαστούν να το προδώσουν αργότερα!

Το φθινόπωρο του 2009, και ενώ ο καθένας από τα μέλη είχε τραβήξει τον δικό του δρόμο ο Μάνος Ξυδούς, είχε την ιδέα της επιστροφής. Την εμπιστεύτηκε στον Νίκο Λώρη, βασικό συνεργάτη των Πυξ Λαξ επί 8 ολόκληρα χρόνια (1995 – 2003) και το Πάσχα του 2010 μοιράζονται την ιδέα τους με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μπάμπη Στόκα και όλοι μαζί παίρνουν την απόφαση για επανένωση των Πυξ Λαξ, για μια μουσική επανασύνδεση για λίγες μοναδικές συναυλίες.

Στις 13 Απριλίου 2010 έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Ξυδούς.

Το 2011, επτά χρόνια μετά τη διάλυσή τους, οι Πυξ Λαξ συναντιούνται ξανά με το κοινό τους, το οποίο τους ακολουθούσε πιστά όλα τα χρόνια της απουσίας τους, δίνοντας συναυλίες σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αφιερωμένες στη μνήμη του Μάνου.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου του 2011 και στις 7 Σεπτεμβρίου, οι Πυξ Λαξ έγραψαν ιστορία! Με τις μεγαλειώδεις, τις θρυλικές συναυλίες, τις μεγαλύτερες στα ελληνικά χρονικά στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Γνώρισαν την αποθέωση από πάνω από 75.000 και 50.000 θαυμαστές, αντίστοιχα!

Οι συναυλίες του 2011 στάθηκαν σταθμός στην πορεία του συγκροτήματος, γιατί απέδειξαν τη διάρκειά του και την αγάπη του κοινού. Οι Πυξ Λαξ είναι κάτι παραπάνω από μια επιδραστική μπάντα, είναι η ψυχή, το συναίσθημα, η φωνή μας. Αυτό άλλωστε νιώσαμε όσο τυχεροί μοιραστήκαμε μαζί τους εκείνες τις ανεπανάληπτες βραδιές, εκείνες τις αξέχαστες μουσικές εμπειρίες.

Γιατί οι Πυξ Λαξ είναι πολύ δυνατοί για να μην είναι εδώ! Σε καιρούς που έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο πιο πολύ από ποτέ! Σε καιρούς που η μουσική μοιάζει να είναι η μόνη λύση!

Εκτός από τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, η μπάντα θα απαρτίζεται από μουσικούς που βρέθηκαν από την αρχή δίπλα στο συγκρότημα: τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα), τη Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν), τον Γιώργο Γιαννόπουλο (τύμπανα) και τον Νίκο Γιαννάτο (μπάσο).

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Τι άλλο να πεις πιο απλά (1990)
Ζόρικοι καιροί (1991)
Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί (1993)
Για τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης (1994)
Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες (1996)
Νυχτερινός περίπατος στην Iερά Oδό (1997)
Ζωντανή ηχογράφηση στην Iερά Oδό (1997)
Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997)
Ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς (1998)
Στίλβη (1998)
Άσε την εικόνα να μιλάει (1999)
Νετρίνο (1999)
Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; (1999)
Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά (2001)
Από εδώ κι από κει… Όταν βρίσκονται οι φίλοι και αρχίζουν τα τραγούδια των Πυξ Λαξ (2002)
Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών (2003)
Τέλος – Live στο Λυκαβηττό (2004)
Έϊ μαν κοίτα μπροστά – Live (2011)

Πρόγραμμα περιοδείας

8 Ιουνίου, Λάρισα, Στάδιο Αλκαζάρ
9 Ιουνίου, Γιάννενα, Θέατρο ΕΗΜ
16 Ιουνίου, Πάτρα, Παμπελοποννησιακό Στάδιο
12 Ιουλίου, Αθήνα, ΟΑΚΑ
7 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, PAOK Sports Arena

 

Ταυτότητα

www.didimusic.gr

Προπώληση

Αθήνα: Tickethouse, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς) – Τηλ.: 210 3608 366
Θεσσαλονίκη: Musicland, Μητροπόλεως 102 – Τηλ.: 2310264880

Σε όλη την Ελλάδα: Δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ/ Καταστήματα Cosmote, www.tickethouse.gr

 

Πηγή: culturenow.gr

Σχετικά άρθρα