“Πηγή” μολύνσεων το τσιμπούρι-5 τρόποι για να προφυλαχθείς

Όπως ο καιρός ανοίγει, έτσι και η επιθυμία σου για βόλτες στην εξοχή αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Θέλει, όμως, προσοχή γιατί ένας πολύ μικρός σε μέγεθος, αλλά πολύ επικίνδυνος «εχθρός» μπορεί να σου δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Αναφερόμαστε στο τσιμπούρι, το τσίμπημα του οποίου είναι πιθανό να σου μεταδώσει διάφορες ασθένειες, με πιο σημαντική αυτή της βορελλίωσης ή νόσου του Lyme.

Εκτός, όμως, από το δάσος το τσιμπούρι μπορεί να βρεθεί και στα φυτά του κήπου ή του μπαλκονιού σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δάγκωμά τους μπορεί να προκαλέσει μολυσματικές ασθένειες όχι μόνο στα ζώα, αλλά και στον άνθρωπο, λόγω των βακτηριδίων που μεταφέρουν.

Συμβουλές για να αποφύγεις τα τσιμπούρια:

Απωθητικά

Καλό θα είναι να χρησιμοποιείς τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, για την απώθηση των τσιμπουριών, έχοντας πάντα στο νου σου να φέρουν την ειδική άδεια και την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Ρούχα και παπούτσια

Εφόσον επιλέγεις να κάνεις βόλτα στο δάσος, καλό θα είναι να έχεις ελέγξει ότι τα παπούτσια σου είναι καλά κλεισμένα, αλλά και να φοράς καλύτερα ένα παντελόνι και όχι σορτσάκι μέχρι τον αστράγαλο, ώστε να καλύπτεις το δέρμα σου.

Μακριά από χόρτα και θάμνους

Εφόσον επιλέγεις να κάνεις τη βόλτα σου στο δάσος καλό θα είναι να ακολουθείς μονοπάτια που έχουν καθαριστεί και να μην περπατάς ανάμεσα σε θάμνους και ψηλά χόρτα, μιας κι εκεί είναι τα σημεία που τα τσιμπούρια «καραδοκούν».

Κάνε καλό έλεγχο

Με το που θα επιστρέψεις στο σπίτι σου κάνε καλό έλεγχο στα ρούχα και τα παπούτσια σου. Εφόσον βρεις τσιμπούρι απομάκρυνέ το με ένα τσιμπιδάκι. Προσοχή! Ποτέ μην χρησιμοποιείς τα χέρια σου, καθώς μπορεί να σε δαγκώσει.

Καλή απολύμανση

Εάν αντιληφθείς ότι σε έχει δαγκώσει τσιμπούρι, τότε θα πρέπει άμεσα να απολυμάνεις καλά την πληγή. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου για να σου συστήσει την αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσεις!

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα