Αύγουστος στο 8ο Athens Open Air Film Festival

Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι (Πρώτη κινηματογραφική Προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου), άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σημείωμα του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Athens Open Air Film Festival, Λουκά Κατσίκα:

«Το Athens Open Air Film Festival είναι μια χειρονομία αγάπης στο σινεμά και την πόλη μας. Ένας εναλλακτικός και αφοπλιστικά όμορφος τρόπος να βλέπεις ταινίες και ταυτόχρονα να αντικρίζεις την Αθήνα, όπως δεν την γνώρισες ή δεν τη φανταζόσουν ποτέ. Ένα είδος πολιτιστικού τουρισμού που σκοπό έχει να συστήσει στους επισκέπτες και στους κατοίκους της πρωτεύουσας μια πόλη απρόσμενη, φωτογενή και αθεράπευτα κινηματογραφόφιλη.

Φέτος, πιστό στη φιλοσοφία και στις προτιμήσεις του, το 8ο Athens Open Air Film Festival θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα 18 κλασικών ταινιών, αρκετές από τις οποίες αποτελούν εξαιρετικές λογοτεχνικές διασκευές για λογαριασμό της μεγάλης οθόνης. Για ολόκληρο το καλοκαίρι, και με ελεύθερη είσοδο, θα επισκεφτεί μουσεία και πλατείες, κήπους και πεζοδρόμους, αρχαιολογικούς χώρους και άλση. Θα ανεβεί στον λόφο του Λυκαβηττού, τηρώντας μια παράδοση την οποία ξεκίνησε πρώτο πριν τρία χρόνια. Θα απλώσει την ψάθα του στην αμμουδιά του Αγίου Κοσμά, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Και το Σάββατο 30 Ιουνίου θα γράψει Ιστορία, πραγματοποιώντας την πρώτη κινηματογραφική προβολή που έγινε ποτέ στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου – μια εκδήλωση μεγάλης σημασίας που αξίζει να μη χάσει κανείς. Το μόνο που μένει είναι να εξασφαλίσετε εγκαίρως θέση στις προβολές που επιθυμείτε. Και να εύχεστε να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι, στο υπέροχο ανοιχτό σινεμά που ονομάζουμε για 8η χρονιά Αθήνα».

 

Η αφίσα του φετινού Φεστιβάλ

Ειδικά για την όγδοη διοργάνωση του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, την αφίσα επιμελήθηκε ο graphic designer -illustrator (γραφίστας- εικονογράφος) Βασίλης Μέξης και όπως αναφέρει ο ίδιος:

«Με φόντο το μπλε χρώμα του λυκόφωτος, φέτος το Athens Open Air Film Festival αποκτά συμβολικά το σχήμα ενός φάρου. Υψώνεται και στέκει όπως ένας μαγικός προβολέας, που απλώνει το δικό του φως μέσα στη νύχτα. Για 8η χρονιά, το φως αυτό θα μεταμορφώσει τις γωνίες της πόλης σε θερινά σινεμά, ολοκληρώνοντας μέχρι τον Αύγουστο ένα ψηφιδωτό από κινηματογραφικά αριστουργήματα.

Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας ετοιμάζεται να εκπέμψει και πάλι. Σαν ένας φωτεινός φάρος στον «ωκεανό» της νυχτερινής πόλης».

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Μέξη

Το 2016 επιμελήθηκε την αφίσα του 6ου Athens Open Air Film Festival, η οποία απέσπασε έπαινο ΕΒΓΕ 2017 (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης) στην κατηγορία «Αφίσα», ενώ μαζί με την αφίσα των 22ων Νυχτών Πρεμιέρας διακρίθηκαν στους «Αγώνες Νέων Σχεδιαστών» του περιοδικού GRDesign και της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος.

Ο Βασίλης Μέξης, αριστούχος της σχολής ΑΚΤΟ σε σπουδές πάνω στο Graphic Design (BA – Bachelor of Arts, with 1st Class Honours), δουλεύει στον κλάδο της διαφήμισης από το 2012, και από το καλοκαίρι του 2014 είναι μέλος του ομίλου Bold Ogilvy & Mather ως Art Director. Η συνεργασία του με την ομάδα που εργάζεται έχει αποφέρει διακρίσεις με βραβεία Ερμής και Young Lions. Οι δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και sites. Έξι εικαστικά πορτραίτα του ντύνουν τον κινηματογράφο ΝΙΡΒΑΝΑ, ενώ έχει επιμεληθεί και τα εξώφυλλα ξένων εκδόσεων και περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας.

Το 8th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

Το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι μέλος του δικτύου πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για περαιτέρω πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του 8th Athens Open Air Film Festival, συντονιστείτε στα www.cinemagazine.gr και www.aoaff.gr.

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι

Ο Συλλέκτης (The Collector, 1965), του Γουίλιαμ Γουάιλερ

Aφιέρωμα «Κλασικά Εικονογραφημένα», σε συνεργασία με το British Council

Ένας νεαρός και μοναχικός άνδρας (Τέρενς Σταμπ) απαγάγει μια φοιτήτρια καλών τεχνών (Σαμάνθα Έγκαρ) με σκοπό να κερδίσει την αγάπη της, ακόμη και με τη βία αν χρειαστεί. Δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ, από τους κορυφαίους δημιουργούς της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, ο Γουίλιαμ Γουάιλερ άφησε στην άκρη τους κοινωνικούς προβληματισμούς του ομότιτλου βιβλίου του Τζον Φόουλς και επικεντρώθηκε στη συνύπαρξη των δύο κεντρικών χαρακτήρων, φτιάχνοντας μια ασυνήθιστη (και μοναδική στο είδος της) ερωτική ταινία, μέσα από τη σύγκρουση διαφορετικών κοσμοθεωριών. Τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ (σκηνοθεσίας, α΄ γυναικείου ρόλου, διασκευασμένου σεναρίου) και δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών, ένα για τον Τέρενς Σταμπ και ένα για την Σαμάνθα Έγκαρ.

Πρωταγωνιστούν: Τέρενς Σταμπ, Σαμάνθα Έγκαρ, Mόνα Γουόσμπορν

Διάρκεια: 119’ | Ώρα έναρξης: 21.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου

To Tέλος της Μεγάλης Μέρας (The Long Day Closes, 1992), του Τέρενς Ντέιβις

Aφιέρωμα «Κλασικά Εικονογραφημένα», σε συνεργασία με το British Council

Τέσσερα χρόνια μετά τον καλλιτεχνικό θρίαμβο της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας «Distant Voices, Still Lives» (1988), ο σπουδαίος Τέρενς Ντέιβις επιστρέφει και πάλι στο παρελθόν και στη γενέτειρά του: Στο Λίβερπουλ του 1956, στο σπίτι των παιδικών του χρόνων, στην αγκαλιά της πολυαγαπημένης του μητέρας, στις μέρες όπου ολόκληρος ο κόσμος έμοιαζε να ξεκινά από το κατώφλι του πατρικού του και να τερματίζει στο τέλος του δρόμου. Ο Ντέιβις φτιάχνει την ταινία του σαν ένα ψηφιδωτό αποτελούμενο από νοσταλγίες, συνειρμούς και σκόρπιες αναμνήσεις, ένα οπτικοακουστικό μωσαϊκό από εικόνες και ήχους, από λατρευτικές μουσικές και τραγούδια. Όλα αυτά ο σκηνοθέτης τα εναποθέτει τρυφερά σε ένα κομψοτέχνημα ταινίας, η οποία εκπέμπει αλλεπάλληλα συναισθήματα και διαθέσεις στο κοινό της, κάνοντας τον θεατή για λίγο μέτοχο στις λεπτομέρειες μιας ξένης ζωής.

Πρωταγωνιστούν: Λι ΜακΚόρμακ, Μάρτζορι Γέιτς, Άντονι Γουότσον, Νίκολας Λάμοντ

Διάρκεια: 85’ | Ώρα έναρξης: 21.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / Κήπος Νομισματικού Μουσείου

Ο Άρχοντας των Μυγών (Lord of the Flies, 1963), του Πίτερ Μπρουκ

Aφιέρωμα «Κλασικά Εικονογραφημένα», σε συνεργασία με το British Council

Από τη μία στιγμή στην άλλη ξεσπάει πόλεμος και ένα τσούρμο Βρετανών σχολιαρόπαιδων βρίσκει καταφύγιο σε ένα εξωτικό νησί στη μέση του πουθενά. Μόνα και χωρίς καμία δυνατότητα επαφής με τον έξω κόσμο, τα αγόρια προσπαθούν να οργανώσουν μία κοινωνία από το μηδέν, παρά τις διαρκείς έριδες που απειλούν αυτή την ούτως ή άλλως εύθραυστη νέα συνθήκη. Αν η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο εναποτίθεται κατά τεκμήριο στα παιδιά, όμως, η ίδια ελπίδα καταποντίζεται με τον πλέον δραματικό τρόπο στο πέλαγο της ψυχροπολεμικής απαισιοδοξίας που περιβάλλει το νησί του «Άρχοντα των Μυγών» κι αυτή την αριστουργηματική διασκευή στο θρυλικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ.

Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Όμπρι, Τομ Τσάπιν, Χιου Έντουαρντς

Διάρκεια: 92’ | Ώρα έναρξης: 21:00

 

Το 8th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

Το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι μέλος του δικτύου πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Eισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.cinemagazine.gr | www.aoaff.gr

 

Πηγή: culturenow.gr

Σχετικά άρθρα