Ισπανία: Νέος πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ μετά την παραίτηση Ραχόι

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ είναι ο νέος πρωθυπουρός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι από την ισπανική Βουλή.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδωσε 180 ψήφους υπέρ της καταψήφισης της συντηρητικής κυβέρνησης του Ραχόι, έναντι 169 βουλευτών που τάχθηκαν κατά. Υπήρξε και μια αποχή.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ραχόι: «Παραδέχομαι την ήττα μου και αποχωρώ»

Editorial credit: / Shutterstock.com

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2011, παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του ενόψει της διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, η οποία αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους βουλευτές.

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Άνα Παστόρ ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 11:01 τοπική ώρα (12:01 ώρα Ελλάδας).

Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχή τις χρηματαγορές μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα