Τοξικό σοκ από ταμπόν: Πώς μπορείς να το πάθεις και τι να προσέξεις

Το τοξικό σοκ ή πιο επιστημονικά σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθείς αν δεν δώσεις την απαραίτητη προσοχή σε ορισμένα πράγματα τα οποία κάνεις στην καθημερινότητά σου, όπως είναι η τοποθέτηση του ταμπόν που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.

Πρόκειται για μια μόλυνση, η οποία προκαλείται από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου και απειλεί γυναίκες που είναι έχουν περίοδο.

Μολονότι είναι μια σπάνια περίπτωση, καθώς μόλις 1 στις 100 χιλιάδες γυναίκες μπορεί να προσβληθεί, υπάρχει – σύμφωνα με τους ειδικούς – μια ευρύτερη παραπληροφόρηση για το θέμα.

Ας δούμε μαζί μερικά βασικά στοιχεία που αφορούν στο σύνδρομο του τοξικού σοκ ή πιο απλά τοξικού σοκ.

Προσοχή στο μέγεθος του ταμπόν

Τα ταμπόν βγαίνουν με διάφορους τύπους απορροφητικών συστατικών, ανάλογα με τη φάση της περιόδου στην οποία βρίσκεσαι. Όταν είσαι στις μέρες με τη μεγαλύτερη ροή αίματος, είθισται να χρησιμοποιείς πιο απορροφητικά ταμπόν. Όσο πιο μεγάλα και πιο απορροφητικά είναι τα ταμπόν, τόσο πιο επικίνδυνα είναι καθώς αποτελούν εστία επώασης βακτηριδίων. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε 4 με 8 ώρες πρέπει να το αλλάζεις.

Δεν ευθύνονται μόνο τα ταμπόν

Εκτός από τα ταμπόν πηγή κινδύνου για τοξικό σοκ είναι το διάφραγμα, το αντισυλληπτικό σφουγγάρι αι γενικότερα οτιδήποτε εισέρχεται μέσα στον κόλπο σου και αναμένεται να μείνει εκεί για μεγάλο σχετικά διάστημα. Καλό θα είναι να διαβάζεις με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και φυσικά να συμβουλεύεσαι τον γυναικολόγο σου. Αυτό που σίγουρα είναι ασφαλές είναι οι σερβιέτες μιας και δεν μπαίνουν εντός του κόλπου.

Τα συμπτώματα του τοξικού σοκ

Εφόσον υφίστασαι τοξικό σοκ, τα συμπτώματά του θα σε «χτυπήσουν» άμεσα ενημερώνοντάς σε για το τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σου. Προσοχή πολλή γιατί μπορεί να μοιάζουν με αυτά της γρίπης και να μην δώσεις την πρέπουσα σημασία.

Αυτά είναι:

  • Σύγχυση
  • Διάρροια
  • Γενικό αίσθημα κακών
  • Πονοκέφαλοι
  • Υψηλός πυρετός, μερικές φορές συνοδεύεται από ρίγη
  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Ναυτία και έμετος
  • Η ανεπάρκεια οργάνων (τυπικά τα νεφρά και το ήπαρ)
  • Ερυθρότητα των ματιών, του στόματος, του λαιμού
  • Επιληπτικές κρίσεις

Επίσης, μπορεί να εκδηλωθεί και με εξάνθημα στις παλάμες αλλά και τις φτέρνες σου. Οπότε δώσε μεγάλη σημασία και σε αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι το Σύνδρομο του Τοξικού Σοκ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή σου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέραμε και νιώσεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, οπωσδήποτε λάβε νοσοκομειακή περίθαλψη για να προλάβεις τα χειρότερα.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ξέχασες να βγάλεις το ταμπόν σου; Τι πρέπει να κάνεις άμεσα

Ούρηση με ταμπόν: Είναι επικίνδυνο για την υγεία σου;

Απίστευτο: Δες τι έπαθε μοντέλο από κακή χρήση ταμπόν!

Ταμπόν: οι Top 3 απορίες μιας έφηβης

 

Σχετικά άρθρα