Ξέχασες να βγάλεις το ταμπόν σου; Τι πρέπει να κάνεις άμεσα

Μια από τις πιο… άβολες μέρες για μια γυναίκα είναι αυτές της περιόδου, το ραντεβού με την οποία είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε μηνιαία βάση.

Εάν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών εκείνων που επιλέγουν το ταμπόν αντί της σερβιέτας, ένα πολύ βασικό άγχος που πιθανότατα να έχεις είναι αυτό του να ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου ή να βάλεις ένα ακόμα χωρίς να βγάλεις το προηγούμενο.

Ας δούμε, όμως, μαζί πόσο ανησυχητικό είναι τελικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συνηθισμένο φαινόμενο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο είναι πολύ λιγότερο τρομακτικό από όσο μπορεί να έχεις στο μυαλό σου. Ένα ακόμα θετικό νέο είναι ότι το ταμπόν δεν μπορεί να… χαθεί στον κόλπο σου, αφού δεν έχει και πολύ χώρο για να κρυφτεί μιας και το βάθος του κόλπου δεν ξεπερνά συνήθως τα 10,5 εκατοστά.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θέλεις να έχεις ένα ταμπόν… σφηνωμένο εκεί μέσα!

Πώς θα καταλάβεις ότι ξέχασες το ταμπόν;

Ένα πολύ καλό σημάδι που μαρτυρά ότι στον κόλπο σου υπάρχει ένα ξεχασμένο ταμπόν είναι το χρώμα των ούρων σου, που σε αυτή την περίπτωση παίρνει ένα έντονο κίτρινο προς το ελαφρύ καφέ χρώμα, άσχετα με την περίοδό σου.

Λογικά, αυτό θα συνοδεύεται και από κάποια άλλα συμπτώματα όπως είναι μια μυρωδιά ψαριού, η οποία ενισχύεται όσο περνάει η ώρα και κράμπες στην κοιλιακή χώρα. Ίσως αισθανθείς ακόμη και μια αίσθηση πίεσης λόγω του ταμπόν που είναι πιο βαθιά τοποθετημένο ή γιατί έχεις βάλει άλλο ένα μέσα.

Από μόνα τους, αυτά τα συμπτώματα είναι σίγουρα ένα σημάδι ότι μπορεί να έχεις ξεχάσει ένα ταμπόν και πρέπει να το βγεις πιο γρήγορα.

Όμως, ο συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων, εκτός από τον πυρετό, τη ναυτία, τον εμετό ή το εξάνθημα στο σώμα μπορεί να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό, όπως το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, το οποίο συμβαίνει όταν τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από μικρές πληγές στον κόλπο σου.

Ενώ αυτό είναι σπάνιο, όσο περισσότερο έχεις ένα ταμπόν μέσα σου (περισσότερο από τις συνιστώμενες οκτώ ώρες), τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για το τοξικό σοκ, επομένως είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος να το αφαιρέσεις άμεσα.

Τι να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

Πρώτο και κυριότερο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πανικοβληθείς, διότι εάν αυτό συμβεί οι μυς του κόλπου σου είναι πιθανό να κάνουν σύσπαση και να μην μπορείς να βγάλεις το ταμπόν. Φυσικά και μπορείς να το κάνεις μόνη σου με τους ειδικούς να συστήνουν να κάνεις βαθύ κάθισμα στην τουαλέτα ή να βάλεις το ένα σου πόδι στο χείλος της για να έχεις καλύτερη πρόσβαση.

Προσοχή! Θα πρέπει να έχεις πλύνει καλά τα χέρια σου και αν είναι δυνατό να έχει κόψει τα νύχια σου, ώστε να αποφύγεις να πληγώσεις τον κόλπο σου. Πιάνεις και τραβάς ελαφρά. Καλό θα είναι αν υπάρχει λιπαντικό να το χρησιμοποιήσεις από πριν, για να γλιστρήσει ευκολότερα.

Εφόσον το αφαιρέσεις μην κάνεις αμέσως ντους. Αντίθετα, καθαρίσου γύρω από το άνοιγμα του κόλπου σου. Λογικά, μέχρι την επόμενη ημέρα τα όποια συμπτώματα θα έχουν περάσει.

Κι αν δεν μπορείς να το βρεις;

Σε περίπτωση που δεν μπορείς να το εντοπίσεις, αλλά νιώθεις ότι είναι μέσα στον κόλπο σου, πας άμεσα στον γυναικολόγο σου, ο οποίος και θα σου το αφαιρέσει με το κατάλληλο εργαλείο.

Το ίδιο θα πρέπει να πράξεις εάν δεις ότι παρά την απομάκρυνση του ταμπόν, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, αλλά χειροτερεύουν.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τοξικό σοκ από ταμπόν: Πώς μπορείς να το πάθεις και τι να προσέξεις

 

Σχετικά άρθρα