Γυναικολογικά προβλήματα και υγιεινή: Χρήσιμες συμβουλές για ξέγνοιαστες διακοπές

Πλέον, μπαίνοντας για τα καλά στον Αύγουστο, οι περισσότερες φίλες ετοιμάζονται ή είναι ήδη στις διακοπές τους ζώντας  τη ξενοιασιά του καλοκαιριού, αλλά και κάποιες εποχιακές ανησυχίες όσον αφορά τη γυναικολογική φροντίδα, υγιεινή και υγεία.

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Ιαβάτσο, Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος-Ογκολόγος

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα συχνότερα ερωτήματά τους:

Περιμένω περίοδο στις διακοπές μου. Μπορώ να ρυθμίσω τον κύκλο μου;

Σε συνεννόηση με το γυναικολόγο σας μπορείτε με την λήψη ενός αντισυλληπτικού σκευάσματος από την αρχή του κύκλου ή δισκίων προγεστερόνης στο δεύτερο μισό  του κύκλου. Αν υπάρχουν αντενδείξεις τότε μπορείτε και πάλι να απολαύσετε τη θάλασσα με τη χρήση ενός ταμπόν.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω το ταμπόν;

Κάθε 4-8 ώρες το αργότερο. Νέο ταμπόν τοποθετείται πριν το θαλάσσιο μπάνιο και αφαιρείται αμέσως μετά. Πλυντε τα χέρια σας πριν την τοποθέτησή του. Ο βαθμός απορροφητικότητάς του πρέπει να είναι ανάλογος με τη ροή του αίματος στην περίοδο.

Ποιες είναι οι συχνότερες λοιμώξεις τους καλοκαιρινούς μήνες;

Η αυξημένη θερμοκρασία και εφίδρωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων και μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα τις συχνές κολπίτιδες και κυστίτιδες.Το καλοκαίρι συνοδεύεται από υγρασία και ζέστη συνθήκες που κάνουν πιο εύκολη την ανάπτυξη μυκήτων και την εξάπλωσή τους στον κόλπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων.Μην αφήνετε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώνει επάνω στο σώμα σας. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας είτε ένα δεύτερο μαγιό είτε ρούχα και εσώρουχα ώστε να αλλάξετε.

Για να αποφύγετε τις κολπίτιδες θα πρέπει να προσέξετε την υγρασία και το υποαερισμό της ευαίσθητης περιοχής. Καλό είναι να αποφεύγετε τα στενά ρούχα. Οι γυναίκες με υποτροπιάζουσα μυκητιασική κολπίτιδα, καλό είναι πριν την έναρξη των διακοπών να ενισχύσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου με τη χρήση προβιοτικών και ενδοκολπικών σκευασμάτων γαλακτοβάκιλλου.Οι κολπικές πλύσεις με χρήση αντισηπτικών πρέπει να αποφεύγονται, καθώς καταστρέφουν και τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που αποτελεί άμυνα στην ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Πώς θα αποφύγω τις ουρολοιμώξεις;

Πίνετε άφθονο νερό ίσως και περισσότερα από 2,5 λίτρα νερό τη μέρα. Αποφύγετε τις πισίνες που δεν συντηρούνται συχνά. Ακολουθείστε πιο αυστηρά τους κανόνες υγιεινής της περιοχής  επιλέγοντας ένα ειδικό σαπούνι. Αποφύγετε συνθετικά εσώρουχα καθώς και τα πολύ στενά ρούχα. Αποφύγετε την κατακράτηση των ούρων για μεγάλα διαστήματα. Αποφύγετε την κατανάλωση σκευασμάτων πλούσιων σε ζάχαρη.

Τι πρέπει να προσέχω πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή;

Η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή  βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, οι οποίες μπορούν να προκύψουν όταν τα μικρόβια του κόλπου προωθούνται στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικου για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα  και την πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων. Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή στη θάλασσα.

Τι πρέπει να προσέχω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια και κάντε συχνές στάσεις για αποφυγή ακινησίας. Τεντώστε τα πόδια σας και περπατήστε για την καλή κυκλοφορία του αίματος. Πίνετε άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης. Όσον αφορά την ηλιοθεραπεία, αποφύγετε το μαύρισμα, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο (οι ορμόνες οδηγούν στην παραγωγή περισσότερης μελανίνης), με αποτέλεσμα οι εγκυμονούσες να κινδυνεύουν να εμφανίσουν κηλίδες, πανάδες, ακόμη και ηλιακά εγκαύματα. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό, με πάνω από 30 δείκτη προστασίας.

Το κολύμπι είναι ιδανική άσκηση και επιτρέπεται σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης, εκτός από τον ένατο και πάντα με ήπιες κινήσεις. Κολυμπήστε με παρέα, γιατί μπορεί να νιώσετε ξαφνικά αδιαθεσία ή κάποια κράμπα. Παραμείνετε  στη θάλασσα λιγότερο από 15 λεπτά. Αποφύγετε το ξάπλωμα πάνω στην άμμο. Χρησιμοποιήστε ψάθα ή πετσέτα και σταθείτε πάντα κάτω από ομπρέλα.

Τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή;

Στη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Η κατανάλωσή τους είναι απόλυτα ασφαλής και προσφέρει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον εξασφαλίζουν ενέργεια και ενυδάτωση.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά και πικάντικα γεύματα με καρυκεύματα και σάλτσες, τα οποία αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Ποιά είναι τα συμπτώματα θερμοπληξίας:

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ζεστό και κόκκινο δέρμα, έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, ατονία, εξάντληση, τάση για λιποθυμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, κράμπες.

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, για το καθιερωμένο τεστ Παπ και για ένα γενικότερο γυναικολογικό έλεγχο.

Χρήστος Ρ. Ιαβάτσο, MD, MSc, PhD
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Γυναικολόγος Ογκολόγος
Επιμελητής Β’ Γυναικολογικής Κλινικής Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά», Πειραιάς
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. Επικοινωνίας: 6980898988
www.driavazzo.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

8 πρακτικές συμβουλές υγείας για καλό καλοκαίρι!

Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι: Μπορώ να κολυμπήσω αν είμαι έγκυος ή υπάρχει κίνδυνος;

Κολπίτιδες: τι πρέπει να προσέχεις στα καλοκαιρινά μπάνια, ειδικά αν είσαι έγκυος;

Καλοκαίρι και κολπίτιδες: Τι να προσέξεις για να τις αποφύγεις

Σχετικά άρθρα