Ανάκαμψη για την τουρκική λίρα με τις πλάτες του Κατάρ

Μετά τη χθεσινή δέσμευση του εμιράτου του Κατάρ για επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία ως έμπρακτη στήριξη στην κλυδωνιζόμενη οικονομία της, ανέκαμψε η τουρκική λίρα.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως έχει ενδείξεις ότι η Άγκυρα εξετάζει να το ενδεχόμενο να του ζητήσει οικονομική στήριξη, εν μέσω της συνεχιζόμενης διένεξης της τουρκικής με την αμερικανική κυβέρνηση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η συνέχιση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα.

Περίπου στις 8 το πρωί η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρισκόταν στο επίπεδο 5,98 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η λίρα έχει χάσει το 36% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική κι έχει κάνει επανειλημμένα προτροπές να μειωθούν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη να δεσμευτεί η Τουρκία να εφαρμόσει ορθές οικονομικές πολιτικές για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να μειωθούν οι ανισορροπίες σε μια συγκυρία αναταραχής στις αγορές, ενώ πρόσθεσε πως ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός στην Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία.

«Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την μακροοικονομική σταθερότητα και να μειώσει τις ανισορροπίες, καθώς και να εγγυηθεί την πλήρη επιχειρησιακή ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας ώστε να μπορεί να εκτελεί την αποστολή τη να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών» δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα