Μπορεί κάποιος να έχει αλλεργία στον ήλιο;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν παρουσιάζεις αλλεργία στον ήλιο; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αλλεργία και την ευαισθησία; Ποια είναι τα  συμπτώματα και πώς μπορείς να προστατευτείς από την έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού;

Μπορεί το καλοκαίρι, ημερολογιακά τουλάχιστον, να είναι ακόμα στις αρχές του, όμως ο ήλιος έχει ήδη αρχίσει να είναι έντονος και πολλοί από εμάς έχουμε μπορεί ήδη να έχουμε βιώσει την οδυνηρή εμπειρία ηλιακού εγκαύματος.

Αλλά αν και η ευαισθησία στον ήλιο δεν είναι ασυνήθιστη, περίπου το 10 έως 15% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αλλεργικοί στον ήλιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει μια κατάσταση του δέρματος που το καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο στο υπεριώδες φως.

Η χαμηλή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αρκεί για να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση με αποτέλεσμα ένα εξάνθημα ή σοβαρό ηλιακό έγκαυμα.

Αλλεργία ή ευαισθησία στον ήλιο;

Η διαφορά ανάμεσα στην ευαισθησία του ήλιου και την αλλεργία στον ήλιο, γνωστή επίσης ως πολυμορφικό ελαφρύ εξάνθημα ή φωτοευαισθησία, σχετίζεται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η ευαισθησία στον ήλιο σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσετε ηλιακό έγκαυμα.

Η ηλιακή αλλεργία είναι μια κατάσταση που συμβαίνει λόγω μιας γενετικής ή αλλεργικής διεργασίας φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων μερικών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αναλγητικών, ηρεμιστικών, από του στόματος αντιδιαβητικών φαρμάκων, αντιβιοτικών και αντικαταθλιπτικών, λέει ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, ο ήλιος προκαλεί αλλαγή των δερματικών κυττάρων. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τα αναγνωρίζει πλέον και συνεχίζει την επίθεση.

Ποια τα συμπτώματα της αλλεργίας στον ήλιο;

Πιθανή αλλεργία στον ήλιο δεν είναι απαραίτητο ότι θα διαρκέσει για πάντα. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και στη συνέχεια να εξαφανιστεί μετά από ένα ή δύο χρόνια. Παρατηρήστε ένα εξάνθημα περίπου δύο ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο; Μπορεί να είναι μια αλλεργία. Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα ελέγξει τις υποψίες σας μέσω κλινικής εξέτασης. Μην διστάσετε να τραβήξετε μια φωτογραφία της περιοχής, όταν το παρατηρήσετε για να τη δείξετε στον γιατρό.

Πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Εάν κι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι έχετε αλλεργία στον ήλιο τότε τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

  • Αντηλιακό
  • Ρούχα που προστατεύουν αποτελεσματικά το δέρμα
  • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο την ώρα που είναι πιο έντονη η ακτινοβολία

Εάν, όμως, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά τότε θα χρειαστείτε κάποια αγωγή με φάρμακα (στεροειδή και ανοσορρυθμιστές).

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος και θα σας κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σπυράκια με πύον σε πόδια και χέρια: Είναι αλλεργία ή σεξουαλικό νόσημα;

Αλλεργία στα αντιβιοτικά: Μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού μας;

Τροφική δυσανεξία: Σε τι διαφέρει από την αλλεργία και πώς αντιμετωπίζεται

 

Σχετικά άρθρα