Σάρα Μαρντίνι: Η Σύρια ηρωίδα κολυμβήτρια συνελήφθη για διακίνηση μεταναστών

Την ιστορία της Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία, που, όπως γράφει, συνελήφθη στην Ελλάδα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, δημοσιεύει η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Σάρα Μαρντίνι, μαζί με την αδερφή της, Γιούσρα, έγιναν γνωστές προ ετών όταν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη Συρία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν ώρες ολόκληρες μέχρι τη Λέσβο. Τα κατάφεραν γιατί στη Συρία ήταν και οι δύο πολλά υποσχόμενες κολυμβήτριες. Ενώ η Γιούσρα συνέχισε τις προπονήσεις στη Γερμανία και μάλιστα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Σάρα επέστρεψε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με μία ΜΚΟ που προσπαθούσε να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Όπως γράφει η Tageszeitung «κανονικά ήθελε να επιστρέψει στο Βερολίνο, καθώς από τη Δευτέρα θα συνέχιζε τη φοίτησή της σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Την περασμένη Τρίτη η Μαρντίνι συνελήφθη στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα εγκληματικό δίκτυο για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες. Λέγεται ότι οι ακτιβιστές συνεργάζονταν με διακινητές και βοηθούσαν κάποιους ανθρώπους να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Επίσης, λέγεται ότι παρακολουθούσαν την επικοινωνία, μέσω ασυρμάτου, της ελληνικής ακτοφυλακής, καθώς και της Frontex».

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε γνωστό προ ολίγων ημερών, η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε δίκτυο διακίνησης μεταναστών στην ελληνική επικράτεια στο οποίο συμμετείχαν μέλη ΜΚΟ.

Όπως έδειξε η έρευνα, στην οργάνωση συμμετείχαν 30 άτομα, 6 Έλληνες και 24 αλλοδαποί, μέλη της ίδιας ΜΚΟ.  Όπως προέκυψε, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας προσδιορίζεται τουλάχιστον από τα τέλη του 2015, δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως ΜΚΟ, παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations).

Πηγή: huffingtonpost.gr

Σχετικά άρθρα