Βουητό στα αυτιά: Ποια τα αίτια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Το βουητό στα αυτιά ή αλλιώς εμβοές, αυτό το απότομο σφύριγμα που μπορεί να νιώθεις, ταλαιπωρεί 1 στους 10 ενηλίκους, κάνοντας την καθημερινότητά τους ιδιαίτερα δύσκολη. Ποιες είναι, όμως, οι πιθανές αιτίες για την εκδήλωση ενός τέτοιοι προβλήματος;

Πρόβλημα ακοής

Στο 80% των περιπτώσεων οι εμβοές είναι συνδεδεμένες με προβλήματα ακοής, αποτελώντας οιωνό σταδιακής απώλειάς της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εμβοές είναι ουσιαστικά η αντίδραση του εγκεφάλου στην απώλεια της αίσθησης της ακοής, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Υπέρταση

Το συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλεί εμβοές για δύο λόγους:

  • Πρώτον, επειδή μεταβάλλει τη μικροκυκλοφορία στο εσωτερικό αυτί και βλάπτει μέρος του κοχλία, ένα κοίλο όργανο που αποτελεί το εσωτερικό αυτί.
  • Δεύτερον, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία υφίστανται σημαντική πίεση, παράγουν βόμβο (παλμική εμβοή), που διαταράσσει την ακοή.

Εάν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.

Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να παίρνεις κάνουν κακό στην ακοή σου λόγω της τοξικότητάς τους, προκαλώντας σου εμβοές. Τέτοια είναι η αντιβίωση, τα διουρητικά, η ασπιρίνη, αλλά και φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ωτίτιδα

Μια διάτρηση τυμπάνου ή αλλιώς μέση ωτίτιδα μπορεί να είναι υπεύθυνη για τις εμβοές, που εκδηλώνεται με την εξαγωγή κολλώδους υγρού από το αυτί.

Πρόβλημα στο κυκλοφορικό

Οι εμβοές είναι πιθανό να προκαλούνται από κάποια ανωμαλία στα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του αυτιού. Μπορεί να πρόκειται για θρόμβωση, ανεύρυσμα, βουλωμένες αρτηρίες ή ακόμα και κάποιον κακοήθη όγκο. Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.

Τραύμα στο σαγόνι

Ένας τραυματισμός στην περιοχή της γνάθου ή και γενικότερα στο κρανίο μπορεί να είναι η αιτία των εμβοών. Στην περίπτωση αυτή οι εμβοές προέρχονται από μέρος του νευρικού συστήματος που, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιτρέπει την συνειδητή και ασυνείδητη αντίληψη για όλες τις αλλαγές που επηρεάζουν το δέρμα, τις βλεννογόνους μεμβράνες, τα σπλάχνα, τους μυς και τις αρθρώσεις.

Σύνδρομο Μενιέρ

Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που προς το παρόν δεν έχει κάποια γνωστή αιτία, από την οποία μπορεί να προκαλείται. Είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ασθενή και στις φάσεις έξαρσή της οι εμβοές είναι ιδιαίτερα έντονες και επίπονες, ενώ μπορεί να υπάρχει βουητό και σε διάφορες άλλες φάσεις της ζωής του ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, οποίος και θα σας κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βουλωμένα αυτιά: Μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ακοής μας;

Ωτίτιδα και πόνος στα αυτιά: Πώς να προφυλάξετε το παιδί σας

Νιώθω έντονη ζαλάδα, κόπωση και δύσπνοια. Δώστε μου λύση

 

 

Σχετικά άρθρα