Επίπονες κενώσεις: Μπορει η ενδομητρίωση να είναι η αιτία;

Οι επισκέψεις σου στην τουαλέτα λογικά θα έπρεπε να είναι μια καθημερινή σου συνήθεια που σε ανακουφίζει και δεν σε προβληματίζει ή σου δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

Σε περίπτωση πάντως που οι κενώσεις σου είναι επίπονες, έχεις δηλαδή κάποια δυσφορία και δεν νιώθεις πολύ βολικά, τότε θα πρέπει να δεις τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει στον οργανισμό σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος στις κενώσεις μπορεί να κρύβει κάποια προβλήματα του οργανισμού, μεγαλύτερα ή μικρότερα που χρήζουν αντιμετώπισης και ιατρικής παρακολούθησης.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι επίπονες κενώσεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά στις γυναίκες, οπότε δεν θα πρέπει να ανησυχείς θεωρώντας ότι έχεις κάτι σπάνιο που συμβαίνει μόνο σε σένα.

Ας δούμε, όμως, μαζί τι μπορεί να σημαίνουν οι επίπονες κενώσεις:

Αιμορροΐδες

Υπάρχουν δύο τύποι αιμορροΐδων: Οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Πρόκειται ουσιαστικά για διογκωμένες φλέβες, οι οποίες εξέχουν του πρωκτού σου. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για την εμφάνιση αιμορροΐδων είναι η πρόσληψη βάρους και η εγκυμοσύνη, που έχουν ως αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στις φλέβες και τη διόγκωσή τους.

Ενώ οι εσωτερικές δεν προκαλούν πόνο, αν και μπορεί να δεις αίμα όταν σκουπίζεσαι, οι εξωτερικές μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονες και να σου προκαλούν φαγούρα. Το «κλειδί» για την πρόληψη των αιμορροΐδων είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και το να συμπεριλάβεις πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή σου.

Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως οι αιμορροΐδες δεν είναι σοβαρές ή επικίνδυνες και οι τοπικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων των εξωτερικών αιμορροΐδων.

Σχισμές στον πρωκτό

Ο πρωκτός είναι γενικότερα ένα πολύ ευαίσθητο μέρος του σώματός μας και οι επίπονες κενώσεις σου μπορεί να οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό του ιστού του, κοινώς λεγόμενες σχισμές. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές: Κάποια απότομη κίνηση την ώρα της κένωσης, πρωκτικό σεξ ή ακόμα και αν έχεις γεννήσει φυσιολογικά.

Σε περίπτωση σχισμής στον πρωκτό θα βιώσεις πόνο την ώρα που γίνεται η κίνηση του εντέρου σου, θα δεις αίμα στο χαρτί τουαλέτας, ενώ και η σχισμή αν κοιτάξεις με ένα καθρεφτάκι είναι εμφανής.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται συχνότερα από διατροφικούς παράγοντες: Είτε δεν τρως αρκετές ίνες είτε δεν πίνεις αρκετό νερό και είσαι αφυδατωμένη. Σε αυτή την περίπτωση, το παχύ έντερό σου θα απορροφήσει όλο το νερό από το κόπρανο που σχηματίζεται.

Ως αποτέλεσμα, θα έχεις σκληρά, επώδυνα και ποώδη κόπρανα. Και όταν συμβαίνει αυτό, είναι πιο δύσκολο για αυτά να περάσουν από το πρωκτικό κανάλι. Η λύση είναι να βάλεις φυτικές ίνες στη διατροφή σου και να μειώσεις τα λιπαρά.

Πρωκτικό σεξ

Εάν έχεις κάνει πρόσφατα πρωκτικό σεξ και παρατήρησες πόνο στις κενώσεις σου μετά, είναι πολύ πιθανό να έχεις κάποιον τραυματισμό στον ιστό του πρωκτού, που όπως προαναφέραμε είναι πολύ ευαίσθητος.

Παράλληλα, όμως, είναι πολύ πιθανό εάν δεν πήρες προφυλάξεις να έχεις κολλήσει κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα, όπως σύφιλη ή κονδυλώματα που τείνουν να προκαλούν πολύ μεγάλο πόνο.

Ενδομητρίωση

Εάν οι κενώσεις σου είναι επίπονες κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από ενδομητρίωση. Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν ενδομητρικά εμφυτεύματα στο έντερό τους με αποτέλεσμα τον πόνο και την αιμορραγία. Αν και είναι σχετικά σπάνιο, μπορεί να συμβεί και θα πρέπει οπωσδήποτε να δεις τον γυναικολόγο σου.

Διάβασε σχετικά άρθρα: 

Πότε οι κενώσεις σου μαρτυρούν καρκίνο του παχέος εντέρου;

Έχω παρατηρήσει ότι κάποιες φορές τα κόπρανά μου επιπλέουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα