Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Αν και βασικός ύποτος υπόσχεται δικαιοσύνη

Έσπασε επιτέλους τη σιωπή του ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μιλώντας εχθές σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος φέρεται να τεμαχίστηκε από 15μελή εξειδικευμένη ομάδα Σαουδαράβων, στις 2 Οκτωβρίου, στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, αυτή ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρίγκιπα, στην οποία ουσιαστικά αναγκάστηκε να προβεί, καθώς συμμετέχει σε μία μεγάλη διάσκεψη στο Ριάντ με διεθνείς επενδυτές.

Δείχνουν τον πρίγκιπα

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, φήμες, πληροφορίες αλλά και επώνυμες φωνές υποστήριζαν ότι ο πρίγκιπας βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Μεταξύ αυτών, ο Ιλνούρ Τσεβίκ, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει «το αίμα του Κασόγκι στα χέρια του».

Επίσης, σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σκληραίνοντας τη ρητορική του απέναντι στη σύμμαχο του χώρα Σαουδική Αραβία, δήλωσε για πρώτη φορά ότι ο πρίγκιπας μπορεί να εμπλέκεται στη δολοφονία του δημοσιογράφου, καθώς αυτός «διευθετεί τα πράγματα» στη χώρα του.

Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι ο al-Qahtani, ο άνθρωπος που φέρεται να διηύθυνε τη δολοφονία, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους συνεργάτες του 33χρονου Σαουδάραβα πρίγκιπα.

«Ειδεχθές έγκλημα, θα συνεργαστούμε με Τουρκία»

Από το διεθνές φόρουμ, λοιπόν, ο μπιν Σαλμάν έκανε λόγο για ένα ειδεχθές και αδικαιολόγητο έγκλημα και υποσχέθηκε ότι οι δολοφόνοι του Τζαμάλ Κασόγκι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι το Ριάντ θα συνεργαστεί με την Άγκυρα.

Επίσης, έσπευσε να αναστρέψει τη διεθνή καταδίκη της Σ. Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι ο εκβιασμός σχετικά με τη δολοφονία δεν θα εκτροχιάσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική του βασιλείου.

https://www.facebook.com/financialtimes/videos/1938182869609813/?__xts__[0]=68.ARB2DtaARvIku2_-17HArUp8k78EJm9onKb_difEYnC7hp_MOB6JeKH8be9IOOn4U8igcD8csagp1ZEyMpWvh9R7Ew4WR-d4M3ui15BiBfaA8-1bHTamw33G1wNTp_3FhFfsj-w933L3mvONkykF2OM70eQhuKXFQMCRZj8Ykmy-GJoI6wzIZFGBFlkeVQpBotfsfaHUshqRJSYmdSNlVJdM_y7tz35R4v_3Ui0&__tn__=-R

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα